Rabu, 10 Januari 2018

RAFIZI TOLAK KAJIAN INSTITUSI INTELEK

Mohd Sayuti Omar

Sekali lagi Rafizi Ramli terus meletakkan dirinya sebagai bukan sahaja seorang perancang politik tetapi pemikir politik (arkitek) yang dinamik, kreatif dan berpandangan jauh ke depan.

Beberapa perkara yang timbul menjadi isu ekoran konvenysen PH dijawab dengan tuntas, logik dan memuaskan sekali. Kekeliruan dan kersangsian umum dengan pemanipulasi beberapa perkara yang timbul di sebalik konvensyen itu dapat dihuraikan baik oleh ahli parlimen Pandan ini.

Saya rasa mereka mendengar penghuraian dan dalil dalil diberinya cukup melegakan dan menjadi penawar mujarab. Rafizi seorang ahli politik boleh menenangkan keadaan bukan penyerabut suasana.

Salah satu ialah menjelaskan berkaitan dengan pembahagian kerusi di kalangan parti PH yang menimbulkan pertikaikan dan sempat dijadikan isu oleh pihak lawan.

Misalnya kenapa kerusi Titiwangasa yang menjadi pertikaikan menyebabkan mesyuarat untuk memuktamadkan “ending” menentukan konvensyen dapat diadakan atau tidak, menjadi panjang; beliau menjelaskan, pemberian kerusi itu kepada PPBM dan tidak kepada Amanah dibuat berdasarkan beberapa pertimbangan waras berfakta.

Salah satu kriteria dan pertimbangan diambil kira, ialah memandangkan kerusi Tititwanga berada di Lembah Kelang, di mana ia mencakupi Selangor. Dalam konteks Lembah Kelang ini Amanah telah mendapat lebih banyak kerusi di Selangor dan kerusi itu berpeluang cerah untuk menang. Sedangkan PPBM tidak ada satu kerusi pun di Selangor.

Menurutnya pertimbangan untuk tidak memberikan Titiwangsa kepada Amanah juga disebabkan parti itu masih berpeluang mendapat banyak kerusi di DUN Selangor. Dan kesediaan Amanah melepaskan ia menunjukkan daya muafakat tinggi ditunjukkan Amanah.

Menjawab dan mengulas kajian dibuat oleh institiut intelek, kononnya dengan persempadanan semula dilakukan oleh SPR ia menguntungkan Umno, Rafizi menolaknya. Katanya kajian itu tidak pun mempengaruhi (menggerum) PH kerana ia tidak tepat. Sambil menolak beliau meminta data digunakan oleh firma berkenaan. Ini bermakna ia boleh ditafsir mengikut Rafizi kajian itu tidak akurat.

Bagi Rafizi kejayaan maufakat di kalangan parti PH berjaya menyetujui 13 perkara menjadi tunjang maufakat itu merupakan kejayaan terbesar perjuangan Reformasi. Mufakat empat buah parti itu adalah penerus kepada nyalaan api Reformasi yang dicetuskan Anwar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA