Pengerusi Wanita Barisan Nasional (BN), Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil berkata, pemilihan Dr Mahathir juga agak menghairankan kerana sepanjang 22 tahun pemimpin yang kini berusia 93 tahun itu menjadi perdana menteri mewakili BN, hampir setiap hari pemimpin pembangkang terutama DAP dan PKR mencaci dan menghina kepimpinannya yang dikatakan memusnahkan demokrasi serta menindas rakyat.
Shahrizat Abdul Jalil "Kini, Pakatan Harapan seolah-olah lupa tuduhan, kebencian dan penghinaan mereka terhadap Tun Mahathir sehingga sanggup menamakan Tun Mahathir selaku pengerusi sebuah parti yang baharu sahaja ditubuhkan sebagai perdana menteri demi memanipulasi emosi dan fikiran rakyat dalam memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14)," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.
Pada Ahad lepas, pakatan pembangkang itu turut mengumumkan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon timbalan perdana menteri jika pembangkang memenangi PRU14.
Sehubungan itu, Shahrizat yang juga Ketua Wanita UMNO mengingatkan rakyat, khususnya generasi muda supaya bijak menterjemah permainan politik Pakatan Harapan yang rakus menyusun strategi kemenangan PRU14 yang berpaksi kepada kepentingan peribadi pemimpin-pemimpinnya.
"Ternyata, agenda pembangunan negara dan pembelaan isu-isu rakyat bukanlah agenda utama dalam perancangan Pakatan Harapan hari ini tetapi semata-mata menentukan agenda peribadi mereka sahaja. Berbeza dengan BN yang sentiasa konsisten untuk memastikan rakyat dan negara sentiasa dalam keadaan stabil, aman dan sejahtera," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, Shahrizat berkata beliau hari ini mempengerusikan mesyuarat Wanita BN Malaysia bagi membincangkan beberapa isu berkaitan persiapan PRU14.
"Wanita BN bersiap sedia bersama barisan jentera parti komponen untuk menjalankan tugas demi mengekalkan kemenangan BN pada PRU14," katanya.