Jumaat, 1 September 2017

SIAPA SESAT, SIAPA TIDAK?

Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor adalah antara pemimpin UMNO dalam pentadbiran Najib Razak yang secara terbuka pernah melabelkan Pas sebagai parti sesat.

"Kalau kata Pas itu parti Islam, tapi pada saya Pas adalah parti yang mengajar ajaran sesat. Parti yang memesongkan akidah.

"Berapa masjid dan surau yang Pas bangunkan? Yang mereka tahu pecah-belah dan pesongkan akidah kita.

"Dia yang mulakan sembahyang dua imam, mengatakan sembelihan orang UMNO tidak boleh dimakan dan mendakwa imam yang digaji UMNO tidak sah menikahkan anak kita," ujar beliau yang juga Menteri Wilayah Persekutuan.
Itu adalah antara perkataan-perkataan yang pernah dilafazkan oleh Tengku Adnan terhadap Pas pada 2014 dahulu.

Berikutan dengannya, Pas ketika itu dilaporkan mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap Tengku Adnan.

Namun, rasanya tiada tindakan undang-undang pernah diambil oleh Pas terhadap Tengku Adnan sehingga kini berhubung kenyataannya itu.

Lagi pun, itu cerita 2014.
Sekarang ini Tengku Adnan sudah ada pandangan berbeza mengenai Pas kerana baginya Pas sudah jadi baik dan tidak lagi sesat sebagaimana dahulu.

Malah, beliau kini mengucapkan syukur serta berkata "Alhamdulillah"  kerana Pas tidak lagi bekerjasama dengan Pakatan Harapan dan seterusnya menyatakan pendirian itu akan memberi kelebihan kepada UMNO dan BN memenangi pilihanraya umum akan datang.

"Lebih dari itu, kita juga mengharapkan Pas dapat bekerjasama dengan kita. Itu saja harapan kita," katanya.

Lihat, pada 2014 dikatanya Pas sesat, tapi kini diharapkannya dapat bekerjasama pula dengan parti tersebut.

Dulu juga Pas pernah melabelkan UMNO sebagai kafir dan amalan politik suku, agama suku itu sebagai bertentangan dengan Islam.
Tetapi, perkembangan politik mutakhir ini menunjukkan Pas lebih condong kepada UMNO dan BN, selain pernah menyatakan tidak mahu lagi berebut kuasa dan memadai dapat menjadi penasihat saja kepada kerajaan sedia ada.

Jadi, sekarang ini siapa yang sesat, siapa yang tidak dan siapa yang kafir, siapa yang tidak?

Ataukah jika  sudah jadi kawan dalam politik, semuanya tidak lagi sesat, tidak lagi kafir?

‘Projek pilihan raya’ risiko bagi Malaysia?

Dua wakil rakyat pembangkang mendakwa Putrajaya meletakkan masa depan rakyat Malaysia dalam risiko dengan melaksanakan projek-projek mega yang bertujuan menarik sokongan dalam PRU14.
wong-chen_charles-santiago_projek-mega_600
PETALING JAYA: Dua wakil rakyat pembangkang mendakwa Putrajaya meletakkan masa depan rakyat Malaysia dalam risiko dengan melaksanakan projek-projek mega yang bertujuan menarik sokongan pengundi dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Wong Chen, Ahli Parlimen Kelana Jaya, mendakwa kerajaan cuba menggambarkan negara sedang mengalami ledakan infrastruktur dan pertumbuhan ekonomi sedangkan projek-projek terbabit boleh membawa kepada masalah kewangan.
“Contohnya, projek mega yang diterajui China boleh menelan kos sehingga RM150 bilion,” kata beliau.
“Rangkaian Rel Pantai Timur (ECRL) dan projek Keretapi Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) menelan hampir RM100 bilion.”
Katanya, kedua-dua projek itu akan dicatatkan sebagai liabiliti yang tidak dapat dijangka dan mewakili kira-kira 11% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).
“Ini akan menjadikan hutang keseluruhan sekitar RM1.1 trilion atau 85% daripada KDNK.”
Beliau berkata projek ECRL, khususnya, mempunyai potensi untuk menjadi terlalu mahal dan tidak berfaedah dari segi ekonomi.
“Pelaksanaan prasarana yang semakin membimbangkan sebelum ini akan menjadikan masa depan yang sukar bagi rakyat Malaysia,” kata beliau.
Dalam pada itu, Ahli Parlimen Klang Charles Santiago mendakwa projek-projek terbabit bertujuan menyumbang faktor yang sangat baik, yang dipercayai kerajaan akan membantu pihaknya memenangi pilihan raya akan datang.
“Tetapi membina projek mega yang mungkin akan menjadi gajah putih hanya akan meningkatkan hutang negara,” kata beliau.
“Mari kita ambil Sukan SEA baru-baru ini. Siapa yang akan membayar untuk penyelenggaraan pelbagai kemudahan dan infrastruktur yang dibina untuk permainan? Negara ini harus terus membayar.”
Daripada menumpukan perhatian kepada projek-projek yang akhirnya perlu dibayar oleh rakyat, beliau berkata, kerajaan perlu memberi tumpuan kepada usaha yang akan menghasilkan gaji lebih baik bagi pekerja Malaysia.
Beliau berkata, rakyat Malaysia yang tipikal pada hari ini sedang bertarung untuk menikmati makanan dengan selesa di atas meja.
Beliau juga berkata rakyat Malaysia boleh menjangkakan kenaikan cukai barang dan perkhidmatan serta langkah-langkah lain yang akan diambil oleh kerajaan untuk membantu ia mengekalkan bajet yang seimbang jika terus membangunkan projek mega.
Langkah-langkah lain termasuklah memotong lebih banyak subsidi barangan asas, tambah beliau.
“Jadi, kos sara hidup akan lebih tinggi. Dan upah yang rendah akan membuat pekerja lebih sukar untuk hidup.”

Saifuddin nafi biro politik beri Rafizi surat amaran

Setiausaha Agungn PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail hari ini menafikan laporan akhbar Sin Chew Daily yang mendakwa biro politik parti itu memberikan amaran keras kepada Rafizi Ramli berhubung perihal rundingan dengan PAS.
"Tiada kes displin seumpama itu yang dibawa oleh Jawatankuasa Disiplin parti pada mesyuarat biro politik yang lepas.
"Laporan yang memetik sumber parti itu adalah tidak benar dan saya suka menganjurkan media mendapat berita dari sumber parti yang sah," kata Saifuddin dalam kenyataan medianya hari ini.
Sebelum ini, portal berita FMT memetik akhbar Cina itu yang memetik sumber dalaman parti sebagai berkata naib presiden PKR itu telah dikenakan tindakan disiplin yakni diberi amaran dan kemungkinan dipecat keanggotaannya.
Sin Chew turut memetik sumber yang berkata atas nasihat ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim biro politik memutuskan untuk memberikan amaran lisan kepada Rafizi.
Mengulas lanjut, Saifuddin menggesa seluruh anggota parti supaya bersatu dan tidak membuat sebarang spekulasi.
"PKR tidak akan hilang fokus dalam persiapan pilihanraya.
"Saya menggesa seluruh anggota parti menggembeling tenaga mengukuhkan parti dan tidak bermain dengan khabar angin bertujuan adu domba," katanya.
Sevelum ini, Rafizi membidas seilangan kecil kepimpinan PKR yang masih meneruskan rundingan dengan PAS.
Katanya, tindakan itu hanya akan melengah-lengahkan rundingan kerusi di peringkat Pakatan Harapan (HARAPAN) yang sedang berjalan.
Mesyuarat Majlis Presiden HARAPAN pada 29 Ogos lalu mengeluarkan ketetapan untuk tidak akan bekerjasama dengan PAS.
Mereka juga menyebut HARAPAN sedang merangka strategi untuk menghadapi kemungkinan pertandingan tiga penjuru dalam PRU14.

BERSATU, AMANAH BERI HARAPAN CERAH PADA PEMBANGKANG DI PERAK, KATA BEKAS MB


BEKAS menteri besar Perak, Mohamad Nizar Jamaludin optimis gabungan kerjasama antara Bersatu dan Amanah dalam Pakatan Harapan (PH) akan memberikan manfaat besar kepada mereka pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Ia boleh mengukuhkan sokongan Melayu kepada PH yang sudah mempunyai sokongan kuat di kalangan pengundi Cina.
Menurut beliau, gabungan baik dan kerja kuat antara kedua-dua parti Melayu ini memberi PH peluang cerah untuk merampas semula negeri Perak berbanding PRU 2013 lalu.
“Gabungan di kalangan parti PH ini telah bekerjasama erat sejak 2008 (apabila Pakatan Rakyat menang dan membentuk kerajaan negeri),” kata Nizar dalam wawancara khas dengan The Malaysian Insight.
Nizar yang pernah menjadi menteri besar selama 11 bulan sebelum dijatuhkan akibat rampasan kuasa di Perak ditemubual selepas Konvensyen Amanah Perak di Ipoh baru-baru ini.
Beliau yang meninggalkan PAS bersama rakan-rakannya kini adalah timbalan pengerusi Amanah Perak dan satu-satunya Ahli Dewan Undangan Negeri daripada Amanah di negeri itu.
Jurutera berusia 60 tahun dan terlatih di Britain itu juga mendedahkan rancangan PH untuk meningkatkan hasil negeri jika berjaya mentadbir semula Perak termasuk memanfaatkan hak tanah yang diambil oleh agensi pusat.
Beliau juga menceritakan bagaimana kerajaan 11 bulannya berjaya memberikan geran kepada tanah Orang Asli yang selama ini gagal dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).
Beliau juga menjelaskan kenapa beliau sentiasa bertukar kerusi sejak 2008, 2013 dan akan bertukar lagi pada PRU14 nanti.
“Jika saya kekal di situ, saya akan mati sebab saya menjadi sasaran,” kata Nizar.
Berikut adalah sebahagian wawancara itu:
TMI: Pakatan Rakyat (PR) menang dalam 2008 tetapi hilang negeri pada 2009. Pada pilihan raya 2013, harapan besar diberikan kepada PR untuk menang tetapi gagal. Apa akan berlaku dalam pilihan raya akan datang?
Nizar: Pada PRU 2008, apabila PAS bergabung dengan PKR dan DAP, kita tidak jangka akan menang. Jadi kita tidak bersedia dan Umno mengambil kesempatan daripadanya. Kami hanya bertahan sehingga 11 bulan saja kerana tidak bersedia. Banyak kelemahan ketika itu.
Pada PRU 2013, kita tidak dapat lebih daripada 30 kerusi yang diperlukan (menang hanya 28 daripada 56 kerusi), walaupun kami dapat 55% undi di Perak. Kami menang undi popular tetapi kalah dari segi bilangan kerusi kerana sistem pilihan raya kita.
Sekarang dengan adanya Bersatu dan selepas berlakunya tragedi dalam PAS dan lahirnya Amanah, peluang untuk menang PRU14 lebih besar kerana kesepakatan dalam PH.
Mohamad Nizar Jamaluddin berkata dengan adanya Bersatu dan Amanah, peluang untuk menang PRU14 lebih besar kerana kesepakatan dalam PH. – Gambar fail The Malaysian Insight, 1 September, 2017.
Mohamad Nizar Jamaluddin berkata dengan adanya Bersatu dan 
Amanah, peluang untuk menang PRU14 lebih besar kerana 
kesepakatan dalam PH.
Faktor besar adalah penyatuan kita yang tidak pernah berhenti, mesyuarat bersama pada setiap bulan dengan pengerusinya kita gilirkan setiap empat bulan. Sejak PRU13, sebanyak 65 kali kita sudah bermesyuarat.
Apabila kita wujudkan PH, tradisi mesyuarat sebulan sekali itu diteruskan. Jadi, bagi PRU14 kita lebih bersedia berbanding PRU 2008 yang menangkan kita.
TMI: Apakah isu utama di Perak?
Nizar: Isu utama adalah tanah di bawah kerajaan negeri yang diberikan di bawah MB Inc (MBI), anak syarikat kerajaan negeri. Ia sebabkan kerajaan negeri tidak mendapat apa-apa hasil khasnya premiun dan cukai. Saya sudah banyak kali ungkitkan hal ini dalam Dewan.
Projek pelancongan juga diserahkan kepada MBI dan mengawak banyak produk negeri tetapi tidak beri hasil kepada negeri.
Banyak industri juga ditutup di Perak. Di Kampar satu kilang ditutup dan 500 pekerja diberhentikan. Persoalannya kenapa?
Semasa 11 bulan kami memerintah, kita banyak menarik FDI masuk iaitu sebanyak RM3 bilion di samping pelaburan tempatan. Puncanya kami kurang birokrasi, kurang red tape dan memudahkan mereka masuk.
Kami yakin jika PH dapat kembali mentadbir Perak, kami boleh menarik lebih ramai pelabur kerana banyaknya ‘pull factor’ (faktor menarik) yang kami boleh berikan.
Perak banyak sumber. Kami ada sungai yang banyak dan besar bagi sumber air yang mencukupi termasuk boleh menjualnya kepada negeri jiran Selangor dan Pulau Pinang. Saya pernah berbincang hal ini dengan kedua-dua negeri.
Sungai juga boleh menjadi produk pelancongan yang baik dan boleh menarik ramai pelancong tetapi tidak diberikan perhatian.
Perak juga mempunyai banyak balak. Tetapi hasilnya tidak menjadi sumber utama. Begitu juga bijih timah. Ia masih banyak di Batu Gajah, Gopeng, Tapah dan Tanjung Tualang tetapi kerajaan tidak berminat untuk melombongnya kerana ia terletak di bawah bandar. Sedangkan dengan teknologi baru ia boleh dilakukan dengan selamat di samping mesra alam sekitar.
Kita juga boleh membantu 2.4 juta rakyat Perak dengan mengkaji semula premium tanah kerajaan negeri yang diambil alih oleh agensi di bawah kerajaan pusat. Misalnya, Felcra diberikan 30,000 hektar tanah sedangkan kerajaan negeri tidak mendapat sebarang hasil.
Begitu juga Felda. Jadi kita boleh mengkaji perjanjiannya untuk memberikan manfaat kepada semua rakyat. Lebuh raya juga banyak mengambil tanah kerajaan negeri dan pengguna dikenakan tol.
Saya rasa wajar perjanjian dikaji semula. Begitu juga TNB yang banyak menggunakan tanah kerajaan untuk memasang kabel dan stesen mereka. Petronas juga misalnya diberikan tanah untuk universiti yang sebelum ini diberikan kepada Universiti Sains Malaysia (USM).
Petronas membuat hasil melalui UTP. Kita boleh mengkaji semula perjanjian dengan mereka. Kami jangkakan RM200 juta setahun boleh dimasukkan ke dalam akaun negeri melalui semua ini dan kita boleh gunakannya untuk membantu rakyat Perak yang memerlukan.
TMI: Semasa menjadi menteri besar dahulu, mengapa semua sumber ini tidak dimanfaatkan?
Nizar: Pada masa itu kita baru hendak mengenalpasti semua sumber ini. Kita perlu melakukan perancangan, perbincangan, bajet dan sebagainya sebelum ia dilaksanakan. Jadi dengan 11 bulan itu, kita belum sempat buat.

PRU14: Ku Nan berharap PAS akan kerjasama dengan BN

Bagaimanapun, Tengku Adnan memberitahu, BN perlu tunggu dan lihat sama ada kedua-dua pihaknya boleh bekerjasama atau tidak.
Tengku-Adnan_pas_bn_600
PETALING JAYA: Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berharap PAS akan bekerjasama dengan perikatan itu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Sehubungan itu beliau yang juga setiausaha agung Umno berkata, keputusan Pakatan Harapan (PH) enggan bekerjasama dengan PAS pada PRU14 akan memberi kelebihan kepada BN.
Dipetik BH Online, katanya, kekuatan PH sebenarnya banyak bergantung kepada PAS kerana ia adalah parti yang berstruktur berbanding parti-parti lain dalam pakatan pembangkang.
“Sudah tentu apabila mereka (PAS) tidak lagi bekerjasama (akan memberi kelebihan kepada BN). Alhamdulillah, mereka (PAS) sudah sedar (sisi sebenar) pakatan pembangkang dan kita harap mereka boleh bekerjasama (dalam PRU14) dengan kita. Itu saja harapan kita.”
Bagaimanapun, Tengku Adnan memberitahu, BN perlu tunggu dan lihat sama ada kedua-dua pihaknya boleh bekerjasama atau tidak.
“Hanya Tuhan yang tahu. Saya tidak dapat menjawabnya,” katanya mengulas keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan yang memutuskan pendirian tidak bekerjasama dengan PAS pada PRU-14 dan sudah merangka strategi menghadapi kemungkinan pertandingan 3 penjuru.
Selasa lalu, PH memutuskan tidak akan bekerjasama dengan PAS bagi mengelakkan pertandingan 3 penjuru pada pada PRU14.
Majlis Presiden PH turut memaklumkan ia sedang merangka strategi bagi menghadapi pertandingan 3 penjuru dengan PAS dan BN.
Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad juga berkata: “Kami berjaya menyelesaikan masalah berhubung pelantikan pemimpin negeri.”
Kebanyakan pemimpin tertinggi PH, termasuk Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menghadiri mesyuarat itu, kecuali Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali.

Mengapa HARAPAN pilih Ahmad Faizal di Perak?

Dalam The Art of War, Sun Tzu, seorang genius dalam ketenteraan menulis bahawa "jika kamu mengenali musuh dan diri sendiri, kamu tidak akan gentar menghadapi seratus pertempuran."
Pendekatan ini nampaknya diguna-pakai oleh Pakatan Harapan dengan menyerahkan tugas merampas negeri-negeri yang menjadi kubu Umno, khususnya di Johor, Perak dan Kedah kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).
Strategi menumbangkan Umno di dua kubu kuat parti pemerintah itu diserahkan kepada dua ‘jeneral’ BERSATU - Tan Sri Muhyiddin Yassin di Johor dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir di Kedah.
Kedua-dua bekas pemimpin berpengalaman itu disebut-sebut mampu menggunakan segala pengalaman dan kepakaran mereka ketika bersama Umno untuk mengubah keadaan dan sokongan kepada HARAPAN.
Namun, pemimpin yang diamanahkan untuk menerajui kempen di Perak, pengerusi BERSATU negeri, Ahmad Faizal Azumu, tidak pernah mempunyai pengalaman sedemikian.
Sumber HARAPAN memberitahu Malaysiakini bahawa BERSATU bukanlah pilihan utama ketika rundingan pemimpin dan parti mana yang seharusnya menerajui di Perak.

Golongan muda perlu mengundi demi masa depan Malaysia

TIADA alasan untuk anak muda tidak mendaftarkan diri sebagai mengundi bagi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), kata badan pemantau pilihan raya Bersih 2.0.
Menurut Pengerusinya Maria Chin Abdullah dalam satu temubual bersama The Malaysian Insight berkata, meskipun isu seperti kos sara hidup dan peluang pekerjaan lebih menjadi keutamaan mereka, namun mereka sepatutnya menterjemahkan ketidakpuasan hati mereka itu kepada undi supaya suara mereka didengari.
Anak muda yang baru tamat pengajian perlu mula memikirkan kaedah terbaik meluahkan kekecewaan mereka iaitu melalui pengundian. – Gambar fail The Malaysian Insight , 1 September, 2017.“Sememangnya kita prihatin mengenai isu itu, tetapi kita perlu tahu bahawa ia satu yang normal bagi anak muda apabila mereka keluar tamatkan pengajian dari univeristi, akan fikir untuk mendapatkan pekerjaan yang sesuai dan memikirkan bagaimana untuk menyara kehidupan mereka.
“Saya rasa itu isu yang biasa di kalangan mereka tetapi bagaimanapun, kita mengharapkan mereka juga memikirkan mengenai isu yang lebih besar lagi tentang apa yang berlaku di negara ini,” katanya.
Menurut pemerhati politik dari Ilham Centre Hisomuddin Bakar, mendapatkan kerja yang baik dan menghadapi kenaikan kos sara hidup tinggi adalah isu yang lebih menghantui pengundi muda.
Bagi Maria, alasan seperti anak muda tidak tahu atau tidak ambil peduli mengenai hal isu semasa, kecewa, dan berputus asa dengan senario politik hari ini bukanlah satu pilihan yang terbaik untuk mengecualikan diri sebagai pengundi.
“Kita dilahirkan di sini (Malaysia) dan kita ada peranan dan tanggungjawab masing-masing untuk menentukan nasib negara kita – apa yang kita mahukan. Jadi jika anda (anak muda) kata anda kecewa, ya, semua orang kecewa tapi tunjukkan kekecewaan anda itu dengan cara yang positif, iaitu dengan mengundi.
“Itu langkah yang positif kerana jika anda asyik merungut dan tidak tidak berbuat apa-apa, tiada apa akan berubah,” katanya.
Maria berkata antara usaha yang dilakukan rakyat Malaysia dalam menyuarakan pandangan mereka adalah melalui perhimpunan aman seperti Bersih, dan Maria menyifatkan mereka ini adalah golongan yang kecewa tetapi berusaha untuk melakukan sesuatu untuk negara.
“Jadi, ini adalah satu kuasa dan kekuatan yang kita ada (sebagai pengundi) dan kita tidak sepatutnya berputus asa,” katanya.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendedahkan terdapat 3.8 juta rakyat, kebanyakannya berumur 21 tahun, yang masih belum mendaftar sebagai pengundi setakat 31 Mac di Dewan Rakyat bulan lalu
Kajian Institute Darul Ehsan (IDE) baru-baru ini menunjukkan kebanyakan pengundi yang “belum membuat keputusan mahu mengundi parti mana” terdiri daripada kumpulan umur antara 21 hingga 30.
Kaji selidik itu mendapati 50% responden sudah membuat keputusan parti mana yang akan mereka pilih, manakala 22% akan membuat keputusan selepas penamaan calon, 9% seminggu sebelum pengundian dan 19% pada hari pengundian.
Kajian itu juga mendapati kelompok pengundi muda yang berumur antara 21 hingga 30 tahun rata-rata masih belum menentukan parti mana akan mereka undi.
Kempen daftar undi demi kuasa pengundi
Menurut Maria, untuk memberi kesedaran kepada pengundi yang tidak mendaftarkan diri terutamanya anak muda, Bersih telah memulakan kempen daftar undi pada Mac tahun ini.
“Ini adalah salah satu usaha dan sumbangan kami untuk memastikan semua orang melibatkan diri dalam proses pilihanraya ini walaupun pelbagai rintangan yang dilakukan SPR dalam proses pendaftaran ini. Tetapi kami masih ingin galakkan orang ramai mendaftar,” katanya.
Menurutnya, setakat ini kira-kira 5,000 orang rakyat Malaysia termasuk dari Sabah dan Sarawak yang layak mengundi hadir ke kempen tersebut.