Rabu, 2 Ogos 2017

Wan Azizah wakili golongan mustad'afin bidas MP kaya

Dewan Rakyat hari ini menyaksikan pertelagahan mengenai kelas, ketika pemimpin pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menimbulkan persoalan mengenai kebajikan rakyat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Wan Azizah (PKR - Permatang Pauh) cuba dicelah berulang kali oleh wakil rakyat BN ketika berbahas mengenai hutang kerajaan yang semakin tinggi, kesulitan yang dihadapi rakyat mendapatkan pinjaman perumahan dan kereta, serta kenaikan kadar inflasi.
Walaupun Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee cuba mengawal keadaan, tetapi apabila gangguan berterusan, Wan Azizah bertindak balas dengan gayanya sendiri.
“MP yang kaya-kaya tak apa, saya cakap untuk orang mustad'afin,” katanya.
Beliau kemudian meneruskan perbahasan dengan mengketengahkan statistik Jabatan Perangkaan terbaru yang menunjukkan sehingga Mei 2017, 507,500 rakyat Malaysia yang menggangur.
“Apa PM boleh buat. Ya, produktiviti naik tapi tak ada kerja buat apa?” soalnya sebelum duduk.
Sebelum itu, Ahmad Hamzah (BN - Jasin) dalam soalan tambahannya ingin tahu sama ada kerajaan berada dalam landasan betul untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.
Pembangkang sebelum itu mengasak Ahmad dengan memintanya supaya "cepat" kerana mengambil masa yang lama.
Najib (BN-Pekan) memuji Ahmad kerana teliti dan terperinci, tetapi menyindir soalan Wan Azizah yang sama panjangnya sebagai syarahan kecil.
“Walaupun itu bukan soalan tambahan tapi syarahan mini, saya terima.
“Kalau pembangkang tak buat macam itu payah la dari segi politik, kata perdana menteri.
Najib kemudian memaklumkan kepada Dewan Rakyat bahawa hutang negara berbanding nisbah keluaran dalam negara kasar (KDNK) menurun daripada 54 peratus kepada 52.5 peratus.
Beliau berkata kerajaan berada di landasan betul untuk membentangkan bajet yang seimbang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA