Rabu, 9 Ogos 2017

Skandal 1MDB: Apakah akar umbi Pas pun puas hati?

FIRMA pelaburan negara milik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sudah lama mencemar imej negara dan mencalar perasaan seluruh rakyat Malaysia.
Beberapa negara asing seperti Singapura, Switzerland, Luxembourg dan Amerika melancarkan siasatan berkaitan dakwaan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan syarikat ini dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri menjadi pengerusi lembaga penasihat.
Seluruh dunia memberikan pandangan negatif terhadap Najib dan seorang ahli perniagaan dari Pulau Pinang, Low Taek Jho ataupun Jho Low yang dinamakan dalam saman sivil difailkan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat yang mendakwa lebih AS$3.5 bilion (RM15.4 bilion) diselewengkan daripada 1MDB.
Pihak berkuasa Singapura turut membekukan aset Jho Low, bagaimanapun pemuda berusia 34 tahun itu sehingga hari ini belum berdepan sebarang pertuduhan dalam siasatan ke atas 1MDB.
Ramai mendakwa 1MDB adalah skandal kewangan paling besar di dunia ketika ini, kalau tidak, mustahil sampai empat negara asing masuk menyiasat. Sudah tentu ada penyelewengan dan salah guna kuasa yang berlaku.
Sedang pendedahan demi pendedahan dibuat sama ada melalui perbicaraan di mahkamah Singapura ataupun saman yang dikeluarkan DoJ, kerajaan Malaysia masih bersikap tenang bagaikan tiada kena mengena dengan kita.
Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membersihkan nama negara dengan menegaskan tiada bukti dari mana-mana agensi penguatkuasaan yang menunjukkan wang digelapkan dari 1MDB.
Malahan, katanya, tiada sebarang tuduhan jenayah dilakukan terhadap mana-mana individu yang berkaitan dengan penyelewengan dana dari 1MDB.
Begitu juga dengan percubaan ahli-ahli parlimen daripada pembangkang untuk mengetahui lebih lanjut mengenai isu penyelewengan ini menemui jalan buntu.
Dua minggu lalu, ahli parlimen Pakatan Harapan mendakwa 30 soalan berkaitan 1MDB untuk diajukan dalam sesi soal jawab dalam sidang parlimen tidak dibenarkan oleh Speaker Dewan Rakyat.
Mereka menuduh ia sebagai usaha untuk gelapkan maklumat dan keterangan mengenai 1MDB. Namun, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menafikan dakwaan tersebut.
Tatkala ahli-ahli parlimen Pakatan Harapan disekat mendapat penjelasan dengan kerajaan tidak bersedia membongkar tanda tanya, lalu muncul Pas yang sebelum ini cukup senyap dalam isu 1MDB ini.

Kelmarin, rombongan Pas yang diketuai Timbalan Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengadakan pertemuan kira-kira dua jam dengan Presiden 1MDB, Arul Kanda Kandasamy.
Hasilnya, Pas menyatakan mereka berpuas hati selepas mendengar penjelasan mengenai hutang ditanggung dan pelan rasionalisasi hutang dirancang oleh 1MDB.
Nampaknya Pas jauh lebih hebat dan berjaya berbanding Pakatan Harapan dalam menyelesaikan isu 1MDB.
Lihatlah bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta ramai lagi pemimpin Pakatan Harapan tidak putus-putus menghentam Najib dan 1MDB, sehingga hari ini, rakyat masih tidak tahu ke mana hilangnya wang 1MDB itu?
Barangkali Pas kini sudah boleh diangkat sebagai jaguh 1MDB. Mereka kini sudah puas hati dan menerima segala jawapan yang diberikan Arul Kanda.
Pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan sukar hendak buat temu janji dan berbincang dengan Arul Kanda, tetapi Pas sudah buktikan mereka boleh lakukan dengan senang.
Perkataan 'puas hati' yang dikeluarkan Tuan Ibrahim cukup mendalam. Pas sudah faham, setuju dan dapat terima apa yang dinyatakan oleh Arul Kanda. Namun apakah akar umbi Pas pun sudah faham dan puas hati?
Selepas ini, pastinya pemimpin-pemimpin Pas tidak akan membangkitkan isu pasal 1MDB lagi. Tanpa perlu mendesak Najib, Arul Kanda sudah mampu menyelesaikan kerumitan mereka.
DoJ dan mahkamah Singapura berhempas-pulas mencari fail dan menghabiskan begitu banyak masa untuk melakukan dakwaan, tetapi Pas hanya diberi penerangan beberapa jam, sudah lebih daripada cukup untuk akur dan puas hati.
Sesungguhnya perasaan 'puas hati' Pas itu apakah benar-benar jujur serta meyakinkan atau sekadar memenuhi matlamat politik mereka semata-mata?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA