Jumaat, 4 Ogos 2017

Saman NFC: Derma melimpah diterima Rafizi tanda komitmen rakyat menentang rasuah


Rafizi Ramli
Ia bermula dengan ceria duka ahli parlimen Pandan Rafizi Ramli yang terpaksa membuat rayuan umum bagi membantunya mengumpul dana awam untuk melunaskan arahan mahkamah agar membayar National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) sejumlah RM300,000 akibat satu kenyataannya yang didakwa berunsur fitnah.
Namun selepas 11 hari rayuan itu dibuat, akaun Invoke yang dijadikan platform pengumpulan dana berjaya mengumpul hampir RM2.5 juta sumbangan rakyat Malaysia daripada pelbagai lapisan kaum.
Rafizi pada mulanya keberatan membuat rayuan itu kerana telah lebih setahun orang awam berterusan menderma untuk membiayai operasi Invoke yang diasaskan olehnya.
Dia mengakui menggunakan derma orang ramai sebelum ini bagi melaksanakan projek-projek Invoke, namun bukan untuk melunaskan apa yang perlu beliau bayar.
Oleh itu, Rafizi yang juga naib presiden PKR memutuskan untuk menggunakan lebihan wang tersebut bagi manfaat majoriti penyumbang yang rata-ratanya mempunyai komitmen tinggi bagi membanteras rasuah dan menyaksikan perubahan kerajaan.
"Oleh itu saya memutuskan derma yang terkumpl perlulah melalui Invoke dan bukannya akaun peribadi saya untuk ianya diaudit dan setiap sen dikira," katanya.

Menurut Rafizi, dalam tempoh 10 hari lalu, sejumlah 7,435 rakyat Malaysia telah menyumbang dengan jumlah RM1,585,014.49. Jumlah yang diterima ini adalah lima kali daripada yang diperlukan untuk membayar NFC.
"Daripada 5,135 orang penyumbang, 1,575 merupakan orang Melayu, 2,903 Cina, 348 ialah orang India, 40 bumiputera Sabah dan 91 ialah bumiputera Sarawak.
"Lebih kurang 2,300 orang penyumbang tidak diketahui memasukkan wang ke mesin deposit tunai yang kami tidak dapat kenal pasti mereka," tambah beliau.
Sumbangan turut diterima daripada ahli parlimen Pas yang ditemuinya di Dewan Rakyat walaupun parti itu telah memutuskan kerjasama politik dengan PKR.
"Ketika ceramah di Temerloh minggu lepas, seorang wanita tua memberikan wang RM20 yang dikepilkan bersama nota mengucapkan sokongan," tambahnya.
Kira-kira 84% daripada sumbangan itu berjumlah antara RM10 hingga RM200.
Bagi Rafizi, dalam tempoh seminggu lalu, beliau telah menyaksikan rakyat Malaysia daripada pelbagai bangsa, agama, tahap ekonomi dan sosial bersatu untuk satu tujuan; menghantar isyarat bahawa mereka akan menyokong sesiapa sahaja yang sanggup berdiri menentang rasuah.

1 ulasan:

  1. Klu najib minta aku rasa 10 tahun pun tak cukup2 lg! Rakyat kebanyakkan dah celik mata. Cuma bani melayu umno masih dok bawah tempurung

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA