Rabu, 9 Ogos 2017

Rakyat tanggung RM8.1 bilion setahun jika 1MDB gagal bayar hutang, sembang PAS


Rakyat tanggung RM8.1 bilion setahun jika 1MDB gagal bayar hutang, kata PAS
Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kegagalan 1Malaysia Development Berhad membayar hutang kepada International Petroleum Investment Co akan menyebabkan rakyat Malaysia menanggung beban faedah yang dikenakan.
PAS menegaskan pentingnya kejayaan pelan rasionalisasi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana kegagalan syarikat itu membayar semua hutangnya akan mengakibatkan kos tambahan sebanyak AS$1.9 bilion (RM8.1 bilion) setahun.
Dana pelaburan negara itu terlepas tarikh pembayaran hutang pada 31 Julai sebanyak AS$600 juta (RM2.57 bilion) kepada International Petroleum Investment Co (IPIC) milik kerajaan Abu Dhabi.
IPIC kemudiannya bersetuju melanjutkan tarikh, membenarkan 1MDB membayar sekurang-kurangnya AS$310 juta pada 12 Ogos dan semua wang bersama faedahnya pada 31 Ogos.
Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy sudah memberi taklimat kepada kepimpinan kanan parti mengenai pelan rasionalisasi syarikat dan memastikan ia tidak lagi menerima pembiayaan kerajaan.
Tuan Ibrahim berkata pelan itu perlu berjaya kerana kegagalan ia berbuat demikian akan menyebabkan rakyat Malaysia menanggung beban faedah.
"Suka atau tidak, kelewatan pembayaran akan menyebabkan kos faedah meningkat, yang akan membebankan rakyat dan kerajaan masa depan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) mesti bertanggungjawab terhadap hutang ditanggung 1MDB, sambil menambah Kementerian Kewangan harus mula melaporkan kepada Parlimen mengenai perkara berkaitan 1MDB dan asetnya.
"Walaupun 1MDB perlu diberi peluang menyelesaikan hutangnya, kita semua perlu bekerjasama menjatuhkan BN supaya mereka yang meninggalkan kita dengan hutang 1MDB akan dibawa ke muka pengadilan."

"Pihak yang membayar adalah rakyat, bukan mereka yang berkuasa yang menipu pembayar cukai dengan menggunakan 1MDB.
"Sekalipun semua harta dan aset mereka yang terlibat dirampas, ia tidak akan dapat membayar hutang 1MDB.
"Itulah realiti dan kesan sebenar skandal 1MDB terhadap rakyat.
"Tidak boleh dinafikan lagi yang 1MDB adalah malapetaka kepada negara."
Tuan Ibrahim berkata walaupun kerajaan baru dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-14, hutang 1MDB, dianggarkan sebanyak RM40 bilion, masih perlu diselesaikan.
PAS juga menggesa Suruhanjaya Siasatan Diraja menyiasat 1MDB.

2 ulasan:

 1. Tuan Ibrahim kata mahu jatuhkan BN. BOLEH KE? PAS sudah berpecah. Umno berjaya memecahkan PAS. Kini mungkin lawan 3 penjuru. PAS Kelantan akan kalah. PAS di Selangor akan hilang semua kerusi. Kat Terengganu PAS akan hilang semua kerusi. 3 penjuru akan memberi TELUR kepada PAS.

  Inilah yang akan berlaku.

  Kalau mahu kalahkan BN, caranya mudah. Pembangkang mesti bersatu. Bolehkah? PAS cakap politik matang. Tetapi asyik kutuk DAP dan Amanah. Bukankah ini politik bodoh....

  Pelik betul PAS sekarang.... mudah2an Allah buka hati mereka dan sedar bahawa hanya satu lawan satu boleh menewaskan BN.

  BalasPadam
 2. Kata dah puas hati dgn penjelasan arul kanda. Knp tak soal dia masa tu? Semua dah berjangkit penyakit nik abduh dan ahli parlimen pas di parlimen. Diam membisu. Itu sebab org tak yakin dgn lebai pas nak perintah negara. Bagi kuliah dan ceramah sudah lah

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA