Rabu, 9 Ogos 2017

Pembangkang bawa usul bahas lanjutan hakim

Pembangkang hari ini mengemukakan usul untuk meminta isu lanjutan tempoh Ketua Hakim Negara Tan Sri Md Raus Sharif dibahaskan di Dewan Rakyat, kata ketua whip PKR, Datuk Johari Abdul.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini menulis surat kepada Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia dengan tandatangan anggota parlimen pembangkang.
"Kami telah mendapat 60 tandatangan, termasuk tandatangan daripada anggota parlimen PAS. Ini adalah protes kepada lanjutan ketua hakim," kata Johari kepada Malaysiakini.
Usul itu dibentangkan di bawah Artikel 127 Perlembagaan Persekutuan, yang menetapkan bahawa Dewan Rakyat hanya boleh membincangkan tingkah laku seseorang hakim jika ia mendapat sokongan satu perempat anggota parlimen.
"Kami dikehendaki mengemukakan 55 atau 56 tandatangan mengikut perlembagaan.
"Kami menulisnya semalam dan Pandikar perlu menjawab selewatnya esok. Jika beliau membenarkannya, usul itu akan dibahaskan dalam sesi berikutnya," kata anggota parlimen Sungai Petani itu.
Johari berharap kerajaan akan mengkaji semula pelantikan itu selepas perkara itu dibahaskan di parlimen.
Usul itu juga dikemukakan mengikut Seksyen 38 peraturan mesyuarat, yang membabitkan usul untuk dibentangkan.
Bulan lalu, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan lanjutan tempoh Raus sebagai ketua hakim negara dan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, masing-masing selama tiga dan dua tahun.
Sebelum ini, pelbagai pihak, termasuk bekas ketua hakim negara Tun Abdul Hamid Mohamad, bekas hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Gopal Sri Ram dan Badan Peguam Malaysia, mempersoalkan pelantikan tersebut.
Pada 5 Ogos lalu, Raus mengangkat sumpah sebagai ketua hakim negara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA