Sabtu, 12 Ogos 2017

Amaran pakar hartanah: Pinjaman rumah 2 generasi idea buruk

Ernest Cheong berkata, mengikat seorang anak yang masih belum melalui kehidupan mereka sendiri, adalah serupa dengan tindakan mengikat mereka dengan komitmen yang mereka tidak mahu.
Ernest-Cheong_Property-price_600
KUALA LUMPUR: Sementara pinjaman rumah dwigenerasi kelihatan menawan, pakar hartanah veteran menasihatkan ibu bapa harus menjauhkan diri daripada kemudahan itu sama sekali kerana ia boleh mengikat, sekali gus membebankan anak mereka.
Di negara-negara seperti United Kingdom, Jepun dan Sweden, pinjaman dwigenerasi atau pinjaman antara generasi yang dikenali di sesetengah negara, membolehkan ibu bapa dan anak mereka mengambil pinjaman untuk rumah bagi 1 tempoh gadai janji yang lebih lama.
“Pada dasarnya, generasi muda hari ini mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk membeli harta atau layak untuk pinjaman.
“Sebaliknya, ibu bapa mereka mempunyai keupayaan kewangan untuk mendapatkan pinjaman, tetapi mungkin terlalu tua untuk memenuhi syarat untuk mereka sendiri, ” kata Ernest Cheong, juruukur yang mempunyai pengalaman 40 tahun.
Cheong berkata walaupun tempoh gadai janji untuk pinjaman dwigenerasi lebih lama daripada pinjaman konvensional, bayaran balik pinjaman juga lebih tinggi.
Di Malaysia, sekurang-kurangnya sebuah bank menawarkan pinjaman dwigenerasi untuk ibu bapa dan anak-anak berumur 21 tahun yang masih dalam institusi pembelajaran.
“Dengan harga semasa rumah dan ketidakupayaan banyak pihak untuk layak bagi pinjaman mereka sendiri, idea pinjaman dwigenerasi kelihatan baik,” kata Cheong.
Bagaimanapun menurut Cheong, mengikat seorang anak yang masih belum melalui kehidupan mereka sendiri, adalah serupa dengan tindakan mengikat mereka dengan komitmen yang mereka tidak mahu.
“Generasi hari ini, khususnya alaf baharu, membuat pilihan kehidupan yang berbeza daripada generasi terdahulu.
“Mereka cenderung untuk berkahwin lewat, mempunyai anak-anak lewat, mereka mahukan lebih banyak pergerakan dan pengalaman, jadi membeli sesuatu harta bukan keutamaan.”
Tambahan pula, Cheong berkata, ramai graduan sudah mula bekerja dengan pinjaman pengajian.
“Saya percaya mereka yang berfikir tentang mengambil pinjaman dwigenerasi akan mempertimbangkan implikasi penuh tindakan mereka.

“Apa yang berlaku jika ibu bapa jatuh sakit dan tidak boleh bekerja kurang dari 10 tahun selepas mengambil pinjaman? Beban membuat pembayaran akan jatuh ke atas anak, dalam senario kes terburuk rumah boleh dirampas dan kanak-kanak itu diisytiharkan muflis.”
Cheong berkata, untuk dewasa muda hari ini, usia 20 hingga 30 adalah penting untuk membina kerjaya atau berjimat cermat untuk keluarga, dan dengan kos hidup hari ini, sukar bagi lulusan baharu untuk bertahan, apatah lagi membayar rumah.
Mala katanya, itu sebabnya mengapa golongan muda Malaysia tidak boleh menolak idea menyewa sebagai alternatif untuk membeli, terutama kerana lebihan penawaran hartanah yang membawa kepada pasaran penyewa.
“Tanpa pinjaman, anda fleksibel dan berada dalam kedudukan untuk bertindak balas terhadap keadaan yang berubah-ubah.
“Mengambil pinjaman perumahan dwigenerasi hanya menafikan generasi muda kebebasan memilih dan peluang untuk menyesuaikan diri dengan situasi kewangan yang berubah-ubah.”
Cheong berkata, ibu bapa yang tidak boleh mendapatkan pinjaman kerana mereka terlalu tua, sebaliknya perlu membantu anak mereka menyimpan deposit lebih besar.
Dalam pada itu, Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) mengatakan mereka yang mempunyai niat untuk membeli harta di pasaran hari ini, dengan latar belakang harga rumah yang tinggi dan kenaikan kos sara hidup, mesti bersedia untuk melakukan pengorbanan.
“Membeli sebuah rumah tidak semudah berbanding 1 dekad yang lalu.
“Jadi pembeli rumah yang bercita-cita harus bersedia untuk membuat pengorbanan dan melepaskan kemewahan tertentu seperti alat-alat terbaru dan kopi RM10 di kafe hipster sejuk,” kata Setiausaha Kehormat HBA, Chang Kim Loong.
Kim Loong berkata, mereka yang ingin membeli rumah harus mengetepikan sekurang-kurangnya 10% hingga 20% daripada gaji bulanan mereka sebagai simpanan membeli rumah pertama mereka dan kecemasan yang tidak dijangka seperti penyakit sebelum melakukan pembelian mewah.
Beliau juga berkata, dengan adanya lebih banyak pilihan pengangkutan awam seperti MRT dan perkhidmatan perkongsian seperti Grab dan Uber, mereka yang ingin membeli rumah tidak perlu membeli kereta terlebih dahulu.
“HBA menasihatkan agar tidak membeli kereta sehingga anda mampu membeli rumah. Ini kerana dengan pinjaman kereta yang sedia ada, jumlah pinjaman perumahan yang dapat dibeli oleh pembeli rumah tersebut akan sangat berkurangan.
“Jika anda benar-benar memerlukan sebuah kereta untuk apa jua sebab, lebih baik membeli kereta terpakai atau kereta dari ibu bapa atau adik beradik anda.”
Beliau juga berkata, pembeli rumah yang bercita-cita perlu memastikan mereka mempunyai nisbah perkhidmatan hutang yang selesa (DSR), yang digunakan bank untuk mengukur jika pemohon pinjaman mampu mengambil pinjaman tambahan berdasarkan pendapatan mereka.
Awal tahun ini, Persatuan Bank-bank Malaysia berkata ramai peminjam gagal mendapatkan pinjaman perumahan disebabkan kadar DSR yang tinggi, sejarah kredit buruk, pendapatan tidak mencukupi dan kemampuan membayar balik.
Kim Loong berkata dengan menganggap seseorang mempunyai pendapatan bulanan kasar sebanyak RM5,000, bayaran bulanan pinjaman bulanan tidak boleh melebihi 1/3 daripada pendapatan bulanan atau dalam kes ini RM1,666 sebulan manakala pembayaran bulanan pinjaman bulanan tidak boleh melebihi separuh atau dalam kes ini RM2,500 sebulan.
“Demi sikap berhemah, HBA menyarankan agar tidak ada pinjaman tunggal melebihi 20% dari gaji bulanan seseorang atau semua pinjaman yang digabungkan tidak melebihi 40% dari pendapatan bulanan seseorang.”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA