Sabtu, 22 Julai 2017

Umno Sabah terus serang Shafie Apdal

SERANGAN terhadap bekas naib presiden Umno Shafie Apdal berterusan di mesyuarat Umno tahunan di Sabah apabila Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi menggambarkan bekas rakannya Kabinet itu sebagai individu "kekurangan daya tahan".
"Lihatlah kawan kita (Shafie). Beliau mengatakan sesuatu pada waktu pagi tetapi berkata sesuatu yang berbeza pada waktu petang. Beliau mempunyai masalah dengan konsisten.
"Ketika berkuasa, segala-galanya baik, tetapi ketika dipecat sebagai menteri, semuanya menjadi buruk," katanya semasa pembukaan pertemuan bahagian Kimanis, Papar dan Beaufort di Bongawan, Papar, hari ini.
Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Musa Aman, Menteri Luar dan Ahli Parlimen Kimanis Anifah Aman dan pemimpin bahagian lain.
Pemergian Shafie daripada gabungan pemerintah bermula dengan pemecatan beliau daripada Kabinet persekutuan pada 2015, dan seterusnya sebagai naib presiden Umno pada 2016.
Zahid berkata ahli politik seperti beliau sepatutnya membina daya tahan politik, sambil menambah ia bukan sesuatu luar biasa bagi ahli mereka berdepan masalah dalam kerjaya.
"Kita tidak boleh menjadi 'kacang lupakan kulit'. Dahulu, Shafie sanggup berbohong demi Umno untuk menunjukkan kesetiaannya kepada parti, tetapi sekarang beliau bercakap dengan nada yang berbeza," katanya.
Anifah, pada malam Jumaat, memberi amaran kepada ahli parti supaya waspada terhadap Shafie.
Menurut Zahid, ahli politik yang kuat diperlukan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) dan ini ditunjukkan dalam kesatuan ahli sejak ia ditubuhkan di Sabah 26 tahun lalu.
"Sebagai abang termuda dalam Umno, Sabah setia kepada parti dan hari ini, ia mempunyai lebih 561,000 ahli, salah satu keahlian negeri yang terbesar," katanya.
Beliau kemudian memetik dapatan kajian struktur Institut Teknologi Mara (UiTM) mengenai pengaruh BN di Sabah, menyatakan 76% rakyat Sabah masih memerlukan Umno, manakala 71.2% percaya BN berjaya membawa pelbagai transformasi kepada negeri ini, dan 70% masih menyokong Umno dan BN.
Zahid berkata rakyat Sabah akan terdedah kepada pelbagai risiko jika mereka menolak Umno dan BN.
Beliau menyamakan keadaan dengan kekecewaan rakyat Britain apabila mereka menyokong referendum Brexit.

"Sabah juga mengetahui situasi ini berdasarkan pengalaman lalu apabila (Joseph) Pairin memutuskan meninggalkan BN untuk bekerjasama dengan pembangkang pada 1980-an," katanya.
Zahid juga berkata Perdana Menteri Najib Razak mengamanahkannya melihat isu politik Sabah dan menyelesaikannya.
Mengakui menyedari tentang perbalahan parti di Sabah dan berjanji melawat negeri itu setiap dua minggu bagi menangani semua isu.
The Malaysian Insight diberitahu terdapat pertelingkahan kepimpinan Umno bahagian di Beaufort dan Papar, dengan beberapa pemimpin kini "tidak mampu lagi bertentang mata."
"Saya menyedari isu yang sudah diperjelaskan. Jangan risau saya akan berurusan dengan mereka," katanya.
Beliau juga mengumumkan peruntukan sebanyak RM1 juta bagi ketiga-tiga bahagian Umno itu bagi projek kemudahan mereka.

1 ulasan:

  1. Zahid ngatakn Shafie spt kacang lupakan kulit. Bg rakyat Zahid spt Pentingkn Diri Sendiri spls meninggalkan pkr dn Anwar utk mengejar kesenangan..

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA