Ahad, 9 Julai 2017

TMJ wira yang mewakili suara rakyat, kata netizen


TMJ wira yang mewakili suara rakyat, kata netizen
Ramai netizen berharap kata-kata Tunku Ismail Sultan Ibrahim memberi mesej jelas kepada Kerajaan. 
PENGGUNA media sosial memuji Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan memanggilnya wira atas artikel tulisannya yang mencetus sentimen mereka mengenai keadaan Malaysia.
Pengguna Facebook di seluruh Malaysia mengucapkan terima kasih kepada Tunku Ismail kerana bercakap mengenai rasuah dan salah laku dalam artikel yang disiarkan lewat malam tadi di halaman Facebook Harimau Selatan.
Max Yeo menulis: "Putera yang bercakap bahasa rakyatnya ... terima kasih kerana bercakap untuk kita ... semoga Tuhan bersamamu." Manakala Gilbert Gan berkata: "Tepat sekali Tunku. Pendidikan dan nilai moral adalah kunci untuk meningkatkan Malaysia."
"TMJ (Tuanku Mahkota Johor), hanya permata yang terbaik di Mahkota ... Tepat sekali Tunku," kata Hasnah Ijam.
Dari Malaysia Timur, Anna Missna menulis: "I love You TMJ ... (Saya) orang Sarawak (tetapi saya) menyokong TMJ." Manakala Tonney SRay menyiarkan: "Tabik TMJ. Salam sayang dari Sabah."
Ramai yang berharap kata-kata Tunku Ismail akan memberi mesej yang jelas kepada Kerajaan.
Ada juga yang memuji Tunku Ismail kerana menonjolkan masalah yang melanda negara ketika beliau boleh memilih untuk berdiam.
Eddy Effendy berkata Tunku Ismail tidak perlu ambil kisah dan boleh berdiam diri, yang lebih mudah dilakukan, kerana beliau mempunyai segala-galanya dan hanya perlu menjaga Johor.
"Kenapa dia tetap bersuara dan mmbela nasib rakyat? Kenapa dia bersusah payah utk semua ini? Sebab pemikiran TMJ nun jauh di depan sana..demi masa depan rakyat..demi masa depan Malaysia..
yang kaya semakin kaya..yg miskin tetap miskin."
Azman A. Hamid berkata beliau gembira Tunku Ismail menulis mesej itu kerana rakyat Malaysia biasa mungkin dikenakan tuduhan hasutan jika mereka menyiarkan sesuatu dalam nada yang sama.
"Sekiranya warganegara Malaysia yang biasa menulis itu, kemungkinan dia akan dikenakan dendam. Siapa tahu tetapi di Malaysia ada apa-apa yang mungkin.
"Bagaimanapun, sangat gembira TMJ menulis ini. Dia tidak takut kerana anda sebenarnya tidak mahu mencari masalah dengan mana-mana kerabat diraja," katanya.
Sementara itu, komen Tabari Michalak Tanyit Udie: "Saya bersetuju dengan kenyataan TMJ mengenai orang Melayu yang paling ramai hendak menjadi orang Arab. Orang Melayu suka menjadi orang Arab lebih daripada orang Arab."
Beberapa pengguna Facebook seperti Dzulkeffly Hassan juga meminta Tunku Ismail menggunakan kuasa dan pengaruhnya untuk membetulkan kesalahan di negara ini.
Peguam terkenal dan aktivis Siti Kasim, yang berkongsi artikel berita mengenai jawatan putera mahkota di halaman Facebooknya, turut menggesa Tunku Ismail untuk melakukan sesuatu mengenai keadaan semasa.
"Tolong DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor, buat sesuatu untuk negara kita ... Jangan hanya tulis di media sosial .... Terima kasih." katanya.
Nurul Atika berkata, kekuatan negara juga berada di tangan Sultan, yang sepatutnya melakukan sesuatu untuk membantu golongan miskin dan tidak berdaya.
"Sekiranya TMJ sedang membaca ini, saya ingin mengatakan rakyat Johor mahukan orang yang berwibawa di dalam pentadbiran. Sila lihat Umno Johor juga. Banyak cabang di sini dipenuhi dengan mereka yang hanya menjaga diri mereka sendiri," kata Atan Rizal .

Saharudin Tumin pula berkata, "Minta bubarkan UMNO di johor.. Tukarkan dgn wajah yg berilmu."
Terdapat juga ramai yang bertanya apa langkah seterusnya, sehingga seorang putera mahkota pun membidas Kerajaan.
"Orang biasa seperti kita sudah mengatakan segala macam perkara, tetapi apabila TMJ bercakap, semua orang bersetuju. Ada yang bersetuju tetapi terpaksa menutup mata dan mulutnya.
"Apa tindakan kita seterusnya? Beranikah kita berubah? Renung-renugkanlah masa mengundi nanti," kata Zak Kimiza.
Nafrayrommy Ray dengan nada senda bertanya mengapa tidak ada menteri yang memberi komen mengenai kenyataan Tunku Ismail.
"Dalam banyak komen di sini (laman Facebook Tigers Johor Selatan), tidak ada menteri atau ahli politik. Saya hanya bertanya. Sudahkah mereka membacanya. Tetapi hanya diam?"
Artikel Tunku Ismail di laman Facebook disukai 16,500, dikongsi lebih daripada 4,900, dan dikomentari  lebih daripada 1,300 memberi komen. Sebanyak 1,000 memberi respon mereka 'suka' manakala 700 'sedih' selepas membacanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA