Sabtu, 29 Julai 2017

TIDAK PERLU TUN M KEMBALI SEMULA KEPADA UMNO, SEBALIKNYA RAMAI AHLI UMNO AKAN MASUK BERSATU


Kata-kata bahawa Tun Mahathir Mohamad akan kembali menyertai UMNO semula sekiranya Najib Razak tidak lagi memimpin parti itu bukanlah perkara baru sebenarnya.
Ia selalu kedengaran, bahkan kerap diulang-ulang mengikut masa dan kesesuaian.
Mereka yang melakukan propaganda demikian tidak lain hanyalah bertujuan melemah dan memporak-perandakan Pakatan Harapan yang memang diketahui amat berpotensi dan sedang berada di laluan yang betul untuk mengambil alih pentadbiran kerajaan selepas pilihanraya akan datang.
Mereka secara umumnya sedar bahawa beradanya Tun Mahathir bersama Pakatan Harapan adalah kelebihan yang nyata bagi gabungan itu dan dalam masa yang sama bakal menimpakan mala petaka besar kepada UMNO dan BN.
Tun Mahathir bukan saja disenangi oleh orang Melayu di bandar, kampung dan desa, bahkan juga lebih dipercayai oleh masyarakat bukan Melayu untuk menyelamatkan keadaan negara ini. Di kalangan pemimpin UMNO sedia, tidak ada yang dapat menandinginya dari segi meraih kepercayaan pelbagai lapisan masyarakat.
Lantaran itu, untuk tujuan melemahkan Pakatan Harapan, selain mengorek dan mengungkit sejarah silam ketika beliau berkuasa dahulu, UMNO juga terpaksa memainkan sentimen kemungkinan Tun Mahathir kembali menyertai UMNO semula bagi menambah-kukuhkan lagi propaganda jahat mereka.
Ia diharapkan bukan saja agar penyokong Pakatan Harapan meragui kesetiaan Tun Mahathir, tetapi juga untuk membolehkan penyokong UMNO serta BN kekal setia dan  tidak mudah beralih arah dalam undi yang diberikan nanti.
Penegasan Tun Mahathir bahawa beliau tidak akan kembali semula kepada UMNO bukanlah kali pertama dilakukannya, malah sudah kerapkali diucapkannya.
Sebagaimana biasa, pendirian Tun Mahathir mudah saja, UMNO yang ada sekarang adalah parti yang sudah rosak dan yang merosakkannya tidak lain ialah Najib Razak.
Maka, tiada keperluan sama-sekali untuk beliau kembali menyertai UMNO semula, biar pun jika ditakdirkan sama ada esok atau lusa Najib sudah tiada lagi bersama parti itu.
Tun Mahathir perlu terus bersama dengan Pakatan Harapan dan menggembleng usaha sehingga mencipta suatu sejarah sebagai parti yang pertama berjaya menumbangkan UMNO dan BN di peringkat Pusat.
Tidak itu saja, dengan kejayaan menumbangkan UMNO dan BN, Tun Mahathir akan turut mencipta sejarah berganda sebagai pemimpin ulung yang berjaya menubuhkan kerajaan ketika menjadi Pengerusi BN dan kemudian sebagai Pengerusi Pakatan Harapan.
Lagi pula, tiada parti lain boleh menyelamatkan negara ini selain Pakatan Harapan. Sementara UMNO dan BN sudah rosak, Pas yang bertanding sendirian pula langsung tidak boleh diharap sebagai penyelamat.
Agama yang kononnya mereka perjuangkan hanyalah semata-mata alat, sedangkan pemimpin-pemimpinnya sendiri tersilau antara nikmat sementara di dunia dengan perjuangan untuk akhirat. Antara bersih dan korup juga mereka selalu tersilap atau buat-buat silap.
Sebaliknya, Pakatan Harapan melalui gabungan empat parti serta bekerjasama dalam bentuk lain di Sabah dan Sarawak, adalah gabungan yang lengkap, mewakili semua kaum dan dianggotai oleh pemimpin-pemimpin berpengalaman serta berpendidikan untuk menerajui dan membina semula negara.
Pakatan Harapan, di samping keadaan UMNO dan BN yang sudah rosak dan membuatkan rakyat hidup sengsara, realitinya sedang dinanti-nanti untuk menjadi sebuah kerajaan baru dan penyelamat bagi Malaysia. Hanya peti undi PRU 14 detik masa yang ditunggu-tunggu.
Untuk itu, memang tiada keperluan untuk Tun Mahathir menoleh ke belakang atau memikir-mikir lagi untuk kembali semula kepada UMNO. Keputusan melupakan terus UMNO adalah keputusan tepat dan benar.
Malah, apabila kerajaan Pakatan Harapan tertubuh nanti, akan berduyun-duyunlah ahli UMNO menyeberang kepada Bersatu atau lain-lain parti dalam gabungan itu.
Ketika itu, percayalah, yang memilih menyertai DAP pun tak terbilang dengan jari ramainya. Ahli UMNO kebanyakannya tidak biasa hidup tanpa berada dalam kerajaan kerana sudah biasa dengan pelbagai keselesaan.
UMNO yang tidak lagi mempunyai kuasa akan perlahan-lahan ditinggalkan dan akhirnya akan kontang sendirian tanpa nesan. Adanya Najib lebih memudahkan “kematian” UMNO yang sudah dirosakkannya itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA