Rabu, 12 Julai 2017

Skandal 1MDB: Hukuman di Singapura petanda Putrajaya perlu bertindak

SINGAPURA menjatuhkan hukuman penjara 54 bulan kepada bekas perancang kewangan Yeo Jiawei hari ini atas tuduhan penggubahan wang haram dan penipuan berkaitan dakwaan salah guna dana berbilion ringgit milik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dalam siri siasatan yang sedang dilakukan di seluruh dunia.
Dia ialah antara beberapa orang yang didakwa kerana kesalahan berkaitan 1MDB di Singapura, merupakan negara tunggal daripada sekurang-kurangnya 10 negara lain sedang menyiasat skandal 1MDB menjadikan Malaysia dan ‘Malaysian Official 1’ tumpuan utama media seluruh dunia.
Keputusan terbaru itu juga meningkatkan tekanan kepada kerajaan Malaysia untuk mengambil tindakan dan membuatkan jawapan tiada kesalahan dilakukan 1MDB tidak masuk akal, juga tuduhan saman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) tidak berasas tidak lagi boleh dipakai.
Kerana sekiranya tuduhan itu benar, mengapa banyak sekali negara sedang menyiasat perkara itu dan DoJ pula memfailkan dua saman salah guna wang 1MDB yang bercanggah dengan matlamat penubuhannya?
Sekiranya ia benar, mengapa Malaysia bersetuju untuk membayar International Petroleum Investment Corporation (IPIC) milik Abu Dhabi dalam timbang tara yang dilakukan di London?
Bolehkah Putrajaya sejujurnya mengatakan semua perkara elok saja dalam 1MDB sehinggakan ia boleh memberikan RM960 juta untuk usaha tanggungjawab sosial korporat bertahun lamanya? Dan tiada seorang pun pegawainya terlibat dalam salah tadbir syarikat sehingga ia terpaksa menjual tanah, aset tenaga dan air serta merombak pengurusan dan auditornya beberapa kali sepanjang tahun kewujudannya?
Menyedihkan sekali untuk terus terperangkap dalam khayalan yang tiada masalah dalam 1MDB dengan melakukan kerja kebajikan dan tajaan Haji. Satu penipuan untuk mengatakan semua berita buruk tentang 1MDB ini diterajui pembangkang.
Penipuan terbesar ialah untuk terus percaya 1MDB tiada masalah dan semua wang itu masih miliknya.
Kerana sekiranya itu benar, Yeo ialah mangsa sistem kehakiman. Hukuman penjara 54 bulan yang diterimanya ialah hukuman paling berat setakat ini dijatuhkan mahkamah Singapura dalam dakwaan jenayah berkaitan 1MDB.

Orang lain yang turut disabit kesalahan dan dipenjarakan Singapura, seperti jurbank kanan Yak Tew Chee dan Yvonne Seah Yew Foong juga merupakan mangsa keadilan sekiranya sesiapa percaya cerita 1MDB versi Malaysia.
Dan adakah Singapura tersilap mengenakan denda terbanyak berjumlah S$128,000 kepada bekas Pengurus Falcon Bank, Jens Struzenegger yang juga dijatuhkan hukuman penjara 28 minggu kerana penglibatannya dalam skandal 1MDB?
Putrajaya perlu mengambil tindakan kepada sesiapa sahaja yang terlibat dalam skandal 1MDB di sini. Siasatan rapi dan menyeluruh ialah satu permulaan, mengubah status kerahsian Laporan Jabatan Audit Negara pula ialah satu lagi permulaan. Dan selepas itu, hadapkan mereka yang terlibat ke muka pengadilan.
Sekiranya ada skandal yang layak disiasat Surhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) ketika ini, skandal itu ialah 1MDB. Seluruh dunia sedang bertindak, tetapi Putrajaya nampaknya sedang hanyut dalam kisah ‘1001 Malam’ yang semuanya akan berakhir baik-baik sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA