Jumaat, 7 Julai 2017

SKANDAL 1MDB: AZIZ KARPAWI PERLU RUJUK PEGUAM NEGARA SEBELUM PERTAHAN PERDANA MENTERI


KENYATAAN Ahli Majlis Tertinggi Umno Ab Aziz Kaprawi bahawa saman sivil Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DoJ) sebagai janggal kerana difailkan tanpa mendapat maklumat yang tepat kerana tidak memanggil Presiden 1MDB Arul Kanda memberikan keterangan, menunjukkan kejahilan Datuk Aziz berkaitan prosedur undang-undang.
Adalah menjadi amalan prosedur sivil bahawa setelah pihak DoJ memfailkan saman tersebut, pihak yang didakwa seharusnya pula memfailkan penyata pembelaan bagi menjawab segala dakwaan yang terkandung di dalam 251 mukasurat saman tersebut.
Manakala pihak ketiga yang terkilan (aggrieved) atau mempunyai kepentingan dalam saman tersebut pula seharusnya memfailkan permohonan mencelah (intervener) untuk mempertahankan hak atau menyangkal dakwaan dalam saman tersebut. Pihak pencelah pula seterusnya akan memfailkan penyata pembelaan bagi manjawab dakwaan saman tersebut.
Hanya setelah prosedur ini dipenuhi, satu perbicaraan akan ditetapkan di mana DoJ di peringkat ini barulah akan mengemukakan keterangan dan saksi bagi membuktikan segala dakwaan dalam saman tersebut.
Di sini, jelaslah kejahilan Aziz dan mana-mana individu yang mempertikaikan kesahihan saman tersebut dan nilai keterangan yang dimiliki DoJ.
Tunggulah hari perbicaraan di mana kesemua keterangan dan saksi akan dipanggil dan memandangkan saman tersebut pun sudah menjangkau 251 mukasurat yang sarat dengan fakta yang begitu jelas dan probabel, sudah pasti lebih daripada dua saksi akan dipanggil memberikan keterangan.
Seharusnya, Datuk Aziz mendapatkan nasihat daripada mana-mana peguam di negara ini yang jumlahnya melebihi 12 ribu bagi mendapatkan nasihat sebelum memberikan komen yang boleh mengelirukan rakyat dalam membela perdana menteri yang diakui Abdul Rahman Dahlan sebagai MO1.
Saya yakin jika beliau mendapat nasihat yang baik, sudah pasti beliau akan menasihatkan 1MDB, perdana menteri, isteri MO1 dan peguam negara bagi pihak kerajaan Malaysia memfailkan permohonan mencelah dan mencabar segala dakwaan saman tersebut serta menyediakan sebanyak mungkin keterangan dan saksi bagi menyangkal keterangan yang bakal dibawa DoJ.
Secara prinsipalnya, DoJ tidak akan mampu memfailkan saman tersebut yang sarat dengan fakta tanpa memiliki bukti dan keterangan yang sahih dan kredibel.

Jika perkara ini gagal dilakukan, segala dakwaan DoJ dalam saman tersebut termasuk penyelewengan wang 1MDB sebanyak RM20 billion, jumlah RM2.6 billion yang masuk ke akaun peribadi Perdana Menteri dan pembelian seutas rantai berlian merah jambu isteri MO1 bernilai RM120 juta adalah benar menurut prinsip undang-undang sivil mahupun syariah.
Di samping itu, Aziz juga saya pasti dalam mempertahankan integriti kerajaan Malaysia seharusnya menasihatkan perdana menteri, isteri MO1, Arul Kanda, Jho Low dan Riza Aziz supaya pergi ke Amerika Syarikat bertemu dengan DoJ untuk memberikan keterangan kepada mereka sebagai sebahagian daripada prosedur undang-undang jenayah kerana tindakan DoJ ini adalah di bawah undang-undang jenayah pengubahan wang haram yang disebut sebagai “Title 18 Section 981 of the US Code”.
Saya juga yakin bahawa pihak DoJ tidak akan menangkap mereka kerana kehadiran untuk memberikan keterangan kepada pihak DoJ adalah sebahagian proses penyiasatan kes jenayah dan mereka pasti disanjung rakyat Malaysia kerana mempertahankan maruah negara ini yang tercemar teruk akibat pendedahan dalam saman tersebut.

1 ulasan:

  1. Biasalah najib dan umno/bn...akan menggunakan tentera2 bangangnyer utk menyerang balik dgn cakap2 kosong dan tak berfakta....sebenarnyer tujuan utamanyer adalah utk membodohkan rakyat jer.....

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA