Rabu, 26 Julai 2017

Situasi dialami Dr Mahathir, cerminan nasib Najib


Situasi dialami Dr Mahathir, cerminan nasib Najib
Perdana Menteri Najib Razak bergelut memastikan beliau terus mendapat sokongan ahli Umno bagi mengukuhkan kedudukannya.
KECAMAN dan kritikan terhadap Dr Mahathir Mohamad oleh pihak dalam Umno yang pernah menjadikan beliau idola perlu diambil sebagai peringatan kepada Perdana Menteri Najib Razak, yang beliau bakal berdepan nasib yang sama selepas bersara.
Dr Mahathir yang dahulunya dianggap seperti "tuhan" dalam Umno, kini disiasat kerana salah laku oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung skandal forex Bank Negara, susulan kritikan terbukanya terhadap pemerintahan Najib, fitnah yang tidak boleh diterima dalam oleh ahli Umno, kata akhbar Harakah.
"Dia menangis ketika mengumumkan persaraannya daripada politik dalam perhimpunan Umno. Wanita Umno menangis. Yang jantannya mengesat mata. Mereka tak terima persaraannya. Demikianlah sayang dan santun sekaliannya terhadapnya," kata seorang pemimpin dalam PAS.
Artikel itu mengatakan walaupun beberapa pemimpin Umno juga tidak puas hati dengan kepimpinan Najib, menjadi budaya parti itu menyimpan segala keraguan itu sendiri. Kritikan terbuka Dr Mahathir tentang kelemahan Najib dan Umno adalah pencetus yang membawa kepada kejatuhannya.
"Tidak diduga kebanyakan yang kasih tak terhingga kepadanya itu mencercanya dan jamaah menteri sudahpun bersedia untuk mentribunalnya dalam Suruhanjaya Siasatan Diraja."
"Jika pun ada pebezaannya dengan Umno lepas bersara, tak terfikir sesiapa yang dikira dewa tadi dilihat Umno sebagai hantu."
Umno akar umbi baru-baru ini menyatakan kekecewaan mereka dengan kepimpinan Dr Mahathir dalam Pakatan Harapan (PH), memanggilnya pengkhianat.
Harakah berkata nasib dialami Dr Mahathir perlu dijadikan amaran kepada Najib, yang mana ramai bersetuju sedang bergelut mendapatkan taat setia ahli partinya.
"Mungkin Mahathir sebagai manusia tidak bebas daripada dosa dan banyak dosanya kepada Umno dan negara.

"Akan tetapi Najib juga bukan malaikat. Untuk mengata Mahathir dalam pemerintahannya lebih teruk daripada Najib belum tentu disepakati oleh semua. Bahkan Najib juara daripada Mahathir sekalipun jadi Pedana Menteri belum sampai 10 tahun."
Satu-satunya cara bagi Najib mengelak daripada dicemuh apabila melepaskan jawatan tertingginya adalah berdiam diri, seperti dilakukan beberapa mantan perdana menteri, mengenai kekurangan pendahulu, katanya.
"Bagi ujian sebenar sama ada Najib akan dipuji atau dihina, dia tidak boleh menjadi bekas pemimpin yang bisu dan bisu. Panggil semua kesalahan.
"Jika Najib berani menempuh cabaran itu, dengan persepsi buruk yang ada sekarang, baru Umno akan cercanya pula lebih teruk daripada mencerca Mahathir."

1 ulasan:

  1. InsyaAllah najib akan kena kencing dan berak bila dia dah bukan PM

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA