Jumaat, 21 Julai 2017

'Sekolah Tak Ada Duit Nak Beli Kertas?'


PUTRAJAYA - Seorang wanita meluahkan rasa kecewanya terhadap sekolah anaknya, berikutan anaknya terpaksa membeli kertas A4 untuk disedekahkan kepada pihak sekolah.
"Saya bawa anak ke Tesco, depa beli A4 paper seorang satu rim. Saya tanya nak buat apa seorang satu rim? Depa jawab nak sedekah dekat sekolah untuk peperiksaan. Setiap student kena sedekah kat sekolah, satu rim.
"Sekolah tak ada duit nak beli kertas. Teruk betul kewangan kerajaan. Lagu ni punya keadaan pi sekolah belajar sudah la. Takyah ada peperiksaan. Ekonomi negara dah teruk, minta pihak bertanggungjawab prihatin terhadap masalah kewangan negara. Jangan syok dok perabih duit rakyat untuk kepentingan diri sendiri. Apa nak jadi ni?" luah Sharifah Mohd Jahaya.
Susulan viralnya status tersebut, beliau banyak menerima reaksi positif dan tidak kurangnya negatif.
"Mungkin ada yang kata saya berkira dan tidak mahu berkorban untuk pendidikan anak, mungkin saya tak hadir mesyuarat PIBG. Saya ada office sendiri yang memang guna banyak kertas. Saya beli kertas untuk office dalam kuantiti banyak. Kertas habis, kerja tak jalan. Jadi, kertas merupakan benda paling penting. Apabila ianya penting, maka duit mesti diallocate untuk kertas terlebih dahulu berbanding untuk perkara lain. Tanpa kertas, kerja tak jalan. Apabila kerja tak jalan, pendapatan slow, duit tak masuk.
"Saya boleh sedekah 100 rim kepada pihak sekolah tetapi isu yang saya nak timbulkan di sini bukan isu sedekah. Isunya, kenapa sehingga ke tahap macam ini berlaku di sekolah? Di mana wang peruntukan untuk sekolah? Kertas benda asa, peralatan sukan bukan benda asas. Aktiviti ko-kurikulum bukan asas. Bajet untuk benda asas pun tak ada. Apa sudah jadi?" soalnya.

5 ulasan:

  1. Aku sokong Sharifah Jahaya. Ini bukan soal nk sedekah atau tidak. Klu nk sedekah, kami xyah msuk surat kbr mcm Vvip atau kuncu2 Salleh Keeuak. Apa yg kami nyatakn ianya barang asas yg perlu ada dsetiap ofis atau utk kmudahan sekolah. Isunya kat sini, kerajaan suh bjimat, tapi ada pihak bermewah dsana sini...menginap hotel mewah.. mcm2 yg tidak seiring dgn kehendak kerajaan...jadi jgn marah klu rakyat bersuara..

    BalasPadam
  2. Adakah elaun kami guru pengawas peperiksaan pun akan ditarik juga di masa depan?

    BalasPadam
  3. ... bunga - bunga kehancuran bila ilmu dinafikan.

    BalasPadam
  4. Tanda Negara gagal, dekoder free

    BalasPadam
  5. Tolak BN. Itu saja HARAPAN kita. Jk BN terus berkuasa, gaji guru pun terpaksa mak bapak murid2 tanggung!

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA