Sabtu, 1 Julai 2017

Saya ke Pantai Timur dengan mesej kesederhanaan, kata Kit Siang


Saya ke Pantai Timur dengan mesej kesederhanaan, kata Kit Siang
Lim Kit Siang baru sahaja balik dari melawat 12 bandar di Pantai Timur semasa Aidilfitri dengan misi untuk memerangi ekstremisme.
SECARA politik, DAP tidak banyak berusaha di negeri majoriti Melayu iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang.
Tetapi pemimpin DAP Lim Kit Siang baru-baru ini berkunjung ke sana dengan mesej kesederhanaan dan muhibah kerana ketiga-tiga negeri itu dikira, bukan dalam jumlah undi berpotensi untuk parti, tetapi kerana mereka adalah sebahagian daripada Malaysia.
Baru sahaja balik dari melawat 12 bandar di Pantai Timur semasa Aidilfitri, Lim berkata beliau sedang dalam misi untuk memerangi ekstremisme, walaupun beliau mengakui pilihan raya akan datang adalah penting untuk masa depan Malaysia.
Beliau berkata, apa yang lebih penting daripada parti-parti politik adalah ujian yang kini dihadapi Malaysia - membina negara, dan sama ada negara ini menjadi negara yang lebih berjaya atau gagal.
"Kita perlu mempromosikan nilai penting kesederhanaan dan muhibah, bukan ekstremisme yang semakin bercambah," katanya kepada pemberita selepas majlis Rumah Terbuka Hari Raya Pulau Pinang di Nibong Tebal hari ini.
Ketua Parlimen DAP itu berkata, terdapat kebimbangan unsur IS sedang berakar di Asia Tenggara, walaupun kumpulan pengganas itu diarah kembali ke Syria dan Timur Tengah.
"Tetapi IS mempunyai penyokong di seluruh dunia, termasuk di Asia. IS Asia meliputi negara-negara seperti Malaysia, Singapura, Filipina, Myanmar, Thailand dan Jepun.
"Kami juga mempunyai tokoh penting dari Malaysia, seperti pembuat bom yang dahulu menjadi pensyarah Universiti Malaya ... kita tidak boleh biarkan pelampau membuat rusuhan.
"Kita perlu mewujudkan keadaan, di mana kita mempunyai semua kaum dan agama yang beroperasi secara sederhana dan kemudian kita boleh bercakap mengenai Malaysia mencapai zaman keemasan, bukannya menjadi kleptokrasi global di mana hak asasi manusia tidak dihormati."
Dan inilah sebab mengapa Lim mengembara ke negeri-negeri Pantai Timur, di mana DAP tidak bertanding dengan cara yang besar dalam pilihan raya umum akan datang.
"Pantai Timur juga merupakan sebahagian dari Malaysia. Di negara ini, saya percaya kita semua orang yang sederhana, tanpa mengira kaum dan agama kita.
"Saya sepatutnya menjadi 'jembalang'," katanya sambil memetik label yang diberikan pesaing politik yang menggelarnya sebagai anti-Melayu, anti-Islam, komunis, ejen asing dan juga syaitan.

"(Tetapi) Selama 52 tahun saya dalam politik, saya tidak pernah bertembung dengan permusuhan (daripada rakyat Malaysia biasa), hanya muhibah dan persefahaman.
"Ini akan menjadi jawapan bagi kejayaan Malaysia. Jika kita gagal, ini akan menjadi puncanya. Sebab itu saya pergi 'jelajah raya'."
Kelantan, Terengganu dan Pahang adalah negeri majoriti Islam Melayu di mana pengundi secara tradisinya menyokong Umno dan PAS, yang merupakan bekas sekutu DAP. PAS dan DAP memutuskan hubungan pada 2015 selepas PAS menegaskan untuk melaksanakan undang-undang syariah di Kelantan.
Dalam ucapannya ketika jelajah raya yang turut disiarkan di blognya, Lim bercakap tentang perpaduan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan isu-isu semasa yang lain yang memberi kesan kepada rakyat.
Mengenai skandal 1MDB, Lim memberitahu pemberita PAS dan presidennya Abdul Hadi Awang telah ditangkap kerana menjadi ahli apologik bagi pentadbiran Najib.
Beliau memetik surat terbuka Hadi baru-baru ini yang meminta parti-parti politik untuk berhenti daripada menyerang perdana menteri dalam isu 1MDB dan pemimpin PAS yang tegas mengatakan saman sivil yang difailkan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat atas dakwaan kleptokrasi adalah "campur tangan asing".
Lim juga menyatakan PAS menggunakan pasukan serangan siber Umno dalam respon parti itu kepada kenyataannya di mana beliau berharap dapat melihat penasihat Amanah Kelantan Husam Musa menjadi Menteri Besar Kelantan.
"Mereka kini mengatakan terbukti MB Kelantan akan dilantik DAP dan membuktikan Husam adalah pembantu saya," kata Lim.
Beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH), termasuk bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, sebelum ini juga dituduh sebagai penyokong Lim.
"Saya juga boleh menjadi tuan alam semesta kerana saya dirujuk sebagai mempunyai kawalan ke atas DoJ dan kerajaan Switzerland dan Singapura. Tuduhan itu sangat tidak masuk akal," katanya.
Kerajaan AS, Switzerland dan Singapura sedang menjalankan siasatan ke atas 1MDB berhubung kleptokrasi dan pengubahan wang sementara Jabatan Peguam Negara Malaysia membebaskan Perdana Menteri Najib Razak daripada mana-mana salah laku berkaitan dengan kes itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA