Khamis, 6 Julai 2017

Saifuddin sanggah Azmin, dakwa Pakatan Rakyat tak lagi wujud

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution hari ini berkata, Pakatan Rakyat sudah tidak lagi wujud di Selangor pada masa ini.
Kenyataan tersebut bercanggah dengan dakwaan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali semalam yang mengatakan Pakatan Rakyat masih 'wujud' dalam kerajaan negeri.
"Anda (merujuk kepada Azmin) terus mengatakan bahawa menjalankan mandat rakyat dari Selangor yang diberikan pada pilihan raya umum 2013.
"Tetapi rakyat memberi mandat kepada Pakatan Rakyat untuk bertanding BN/Umno.
"Apabila ada satu parti dalam Pakatan Rakyat yang kini lebih mesra kepada BN, maka tidak ada sebab meneruskan Pakatan Rakyat," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
"Ia adalah suatu rahsia terbuka bahawa parti itu (PAS) mengubah pendekatannya (terhadap Umno/BN)," katanya sambil menambah parti berkenaan turut mengambil pendirian berbeza mengenai isu-isu utama seperti 1MDB dan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).
"Tiada pakatan lain kecuali Pakatan Harapan (HARAPAN)," tegasnya.
Semalam, Azmin yang juga timbalan presiden PKR mendakwa Pakatan Rakyat wujud bersama dengan HARAPAN di negeri ini.
Walaupun DAP dan PAS telah memutuskan hubungan antara satu sama lain pada bulan Julai 2015 yang menjurus kepada pembubaran Pakatan Rakyat, PKR dan PAS masih mengekalkan hubungannya.
HARAPAN yang pada mulanya terdiri daripada DAP, AMANAH dan PKR sebelum kemudiannya disertai oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) ditubuhkan pada bulan September pada tahun yang sama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA