Jumaat, 14 Julai 2017

Rasuah & Pengubahan Wang Haram: Bekas presiden Peru dipenjara 18 bulan sebelum bicara

Bekas Presiden Peru, Ollanta Humala dan isterinya, Nadine Heredia, telah dijatuhi hukuman penjara selama 18 bulan untuk menghalang mereka daripada meninggalkan negara itu ketika tuduhan pengubahan wang haram dan rasuah disediakan terhadap mereka.
Hakim Richard Concepcion Carhuancho memutuskan bahawa terdapat "kebarangkalian yang tinggi" yang Humala dan Heredia akan cuba menghindari proses keadilan. Hakim memutuskan bahawa tahanan pencegahan adalah "sesuai dan perlu."
Humala dan isterinya dituduh menerima wang dari firma pembinaan Brazil Odebrecht, firma Peru OAS dan kerajaan Venezuela.
Pendakwa Jerman Juarez mendakwa mempunyai bukti bahawa dua bekas eksekutif Odebrecht menghantar AS$ 3 juta untuk kempen 2011 Humala, bagi pihak Parti Pekerja Brazil.
Juarez berkata Humala mengambil dana haram dari Venezuela dan dari syarikat pembinaan Brazil, Odebrecht dan OAS untuk membiayai pilihan raya presiden pada 2006 dan 2011.
Walaupun Humala memberi kerjasama terhadap semua siasatan, namun beliau tetap menafikan semua dakwaan tersebut.
Dalam perbicaraan pada hari Rabu, peguambela menyerahkan hakim pasport Humala dan isterinya, Nadia Heredia sebagai tanda niat baik.

3 ulasan:

 1. Knp negara kafir lg kehadapan dlm penguatkuasaan undang2. Kita di sini kuliah dan ceramah agama berleluasa dimana2 termasuk radio dan tv tapi bab penguatkuasaan undang2 terhadap pemimpin tertinggi tak berani kecuali terhadap pemimpin pembangkang! Tiada keadilan Islam sebenar2nya

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ini kerana mahadir telah membuang kuasa kuasa eksekutif ketua polis, jeneral tentera, ketua hakim, sprm, Agong dan raja.

   Skrg ini semua kuasa berada di tangan PM. Jika PM setuju barulah eksekutif eksekutif tu boleh bertindak.

   Jadi sistem undang2 kira tiada check and balance mcm yang asalnya.

   Malaysia perlu membetulkan sistem kuasa eksekutif ini.

   Padam
 2. Mari kita perbetulkan dan buatlah perubahan dengan mengundi pakatan harapan. tersungkurnya umno-bn perubahan sistem pasti akan berlaku, penjarakan penyamun dan kuncu2nya.

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA