Jumaat, 28 Julai 2017

PRESIDEN MCA 'BALUN' PRESIDEN UMNO?

Presiden MCA, Liow Tiong Lai menyifatkan isu mahu mengiktiraf komuniti India Muslim sebagai Bumiputera tidak lebih sebagai mainan politik untuk kepentingan sendiri sedangkan perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet.

Beliau yang juga Menteri Pengangkutan berkata, BN mempunyai saluran tersendiri untuk membincangkan apa-apa perkara berhubung isu atau dasar yang melibatkan kepentingan negara.

"Ini bukan satu isu, perkara itu tidak pernah dibangkitkan atau dibincangkan dalam Kabinet ataupun di peringkat BN. 
"Hentikan daripada memainkan isu itu dan saya fikir penekanan perlu diberi kepada usaha mengukuhkan perpaduan nasional menjelang sambutan Hari Merdeka tidak lama lagi,” tegas Liow.

Siapa yang mula memainkan isu berkaitan taraf Bumiputera untuk India Muslim?

Adakah ia dilakukan oleh Tun Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin atau mana-mana pemimpin Bersatu?

Adakah ia pernah dibangkitkan oleh Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Azmin Ali dan lain-lain pemimpin PKR?

Adakah juga sesiapa daripada DAP dan Amanah pernah menjadikan isu berkaitan komuniti India Muslim sebagai mainan politik untuk kepentingan sendiri?

Jika sesiapa tidak pernah menyentuhnya, mengapa Presiden MCA itu berkata demikian?

Kepada siapakah beliau menujukan 'balunannya' itu?

Jika kita belum lupa, kita tentu ingat bahawa hanya Najib Razak yang pernah menjadikan isu berkaitan kedudukan India Muslim ini.

Mula-mulanya beliau mengkritik Tun Mahathir sebagai pemimpin yang mempunyai darah India, tetapi mendakwa tidak banyak membantu kaum India sendiri berbanding dirinya.

Mungkin menyedari kata-katanya itu terkena kepada dirinya semula memandangkan ramai orang kelilingnya, baik dalam pentadbiran kerajaan, UMNO dan pelbagai lagi turut terdiri daripada mereka yang berdarah India Muslim, Najib kemudian cuba bertindak lunak dengan mengiktiraf mereka sebagai Bumiputera.

Hanya Najib yang pernah membangkitkan isu berkaitan India Muslim serta mahu memberikan mereka taraf Bumiputera. Tidak pernah sesiapa yang lain berbuat demikian.
Tidak syak lagi, walaupun perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet sebagaimana yang diakui oleh Liow Tiong Lai, Najib nyata berbuat demikian secara umum dalam majis sambutan Hari Raya bersama komuniti India Muslim sendiri adalah semata-mata untuk kepentingan politik bagi menghadapi pilihanraya.

Yang menjadikannya mainan politik ialah Najib dan yang berharap mendapat manfaat peribadi daripadanya juga adalah Najib. Hanya Najib yang paling takut kalah pilihanraya, hilang kuasa dan tidak lagi menjadi Perdana Menteri selepas pilihanraya nanti.

Sebelum ini, MCA adalah antara yang paling lantang menolak Akta 355 dalam mesyuarat BN sehingga Najib menarik balik untuk mengambil-alih pembentangan pindaan akta tersebut di Parlimen, meskipun sudah berjanji mengenainya.

Hanya kerana MCA, Najib jadi kecut perut dan akhirnya buat pusingan U berkenaan Akta 355 itu.

Adakan Najib sekali lagi akan buat pusingan U, kali ini kepada komuniti India pula berikutan reaksi tidak menyenangkan yang mula ditunjukkan oleh MCA?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA