Sabtu, 22 Julai 2017

Pengakuan SPR ‘perangkap diri sendiri’

SURUHANJAYA Pilihan Raya (SPR) mungkin mengancam usaha persempadanannya yang berlangsung dengan pengakuan baru-baru ini, di mana ia melupuskan daftar pemilih 1994 dan 2003, kata ahli Parlimen DAP dan penganalisis pilihan raya hari ini.
Dr Ong Kian Ming berkata susulan pengakuan SPR yang menggunakan daftar pemilih yang rosak dan ia akan "kembali menghantui suruhanjaya" apabila mahkamah mendengar semakan kehakiman kerajaan Selangor untuk mencabar amalan persempadanan kawasan yang sedang dijalankan.
"Dengan mengakui ia memusnahkan rekod pengundi terdahulu, termasuk butiran yang mengandungi alamat pengundi ini, SPR mungkin membuka pintu bagi pelaksanaan persempadanannya yang berjalan untuk dipersoalkan atas dasar menggunakan daftar pemilih rosak untuk melakukannya," kata Ong yang merupakan ahli Parlimen Serdang, dalam satu kenyataan.
Selangor memfailkan semakan kehakiman terhadap pelaksanaan persempadanan semula kawasan pilihan raya, yang bermula tahun lepas, dan diberikan kebenaran oleh Mahkamah Tinggi pada Disember untuk meneruskannya.
Kerajaan negeri yang dipimpin pembangkang sedang berusaha mencabar berdasarkan empat alasan: SPR menggunakan daftar pemilih yang rosak; daftar pemilih terkini tidak digunakan; terdapat "malapportionment" dan "gerrymandering" dalam cadangan persempadanan, dan terdapat butiran tidak mencukupi dalam peruntukan yang dicadangkan untuk membuat representasi yang bermakna.
Maklumat mengenai 136,272 pengundi pada 1994 dan 2003 dimusnahkan oleh SPR, dan Ong berkata Selangor tidak mempersoalkan kemasukan undi ini, tetapi mahu lebih banyak maklumat mengenainya untuk menentukan sama ada proses pensempadanan dijalankan secara sah.
Permintaan untuk maklumat mengenai pemilih tanpa alamat yang betul diberikan Mahkamah Tinggi, tetapi kemudiannya diketepikan Mahkamah Rayuan pada Khamis. Selangor masih boleh merayu keputusan ini di Mahkamah Persekutuan.
Sekalipun negeri itu kalah dalam rayuan ini, Ong berkata Selangor akan terus melawan SPR dalam semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi mengenai persempadanan. Prosiding semakan kehakiman ditangguhkan sementara menunggu keputusan mahkamah rayuan atas permintaan maklumat mengenai 136,272 pengundi.

"Ini memberi masa kepada kerajaan Selangor untuk mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan, jika perlu," kata Ong.
Sementara itu, SPR juga menerima tamparan dengan injunksi Mahkamah Tinggi daripada meluluskan cadangan persempadanan semasa kepada perdana menteri tanpa memasukkan Selangor.
Terdapat juga satu lagi pendengaran di Mahkamah Tinggi bagi hak SPR untuk memindahkan pengundi daripada kerusi negeri Batang Kali kepada kerusi negeri Kuala Kubu di Selangor semasa  "pembetulan sempadan" yang berlaku pada April tahun lepas, kata Ong.
Semua kes ini adalah sebahagian daripada kes mahkamah yang perlu dihadapi kerajaan negeri Pakatan Harapan di Selangor dan Pulau Pinang, dan kumpulan pengundi yang terjejas di pelbagai negeri, termasuk Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Melaka dan Johor, kata Ong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA