Jumaat, 7 Julai 2017

Pemuda Pas diminta nyatakan pendirian isu 1MDB jika ia bukan campur tangan asing

SUBANG: Pemuda Pas didakwa masih dilema membuat keputusan sama ada untuk bersama Umno atau mereka yang menegakkan kebenaran dan keadilan berhubung soal 1MDB.
Setiausaha Organisasi DAPSY Subang, Shukri Mokhtar berkata, jika benar Pemuda Pas dan parti itu percaya siasatan oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat dan pendedahan The Wall Street Journal adalah satu bentuk campur tangan asing, maka jalan keluar terbaik adalah dengan memaksa dilakukan penyelesaian skandal 1MDB di negara ini secepat mungkin.
“Hasil siasatan suruhanjaya khas 1MDB perlu didedahkan kepada awam dengan telus.
“Atau pun sebenarnya Pemuda Pas dan parti itu makin jauh dilema, kerana lama-lama sudah mempunyai keyakinan bahawa 1MDB ini sudah bersih sebersihnya dan suci daripada dosa seperti yang dikatakan Datuk Seri Najib Tun Razak?” katanya dalam satu kenyataan.
Shukri berkata, Pas kini menggunakan ‘punchline’ yang senada dengan UmnoBN, kononnya pengendalian kes 1MDB adalah satu bentuk campur tangan asing.
“Isu pokok dalam 1MDB adalah skandal salah guna kuasa dan wang. Siasatan dan tindakan DOJ adalah disebabkan aktiviti kleptokrasi 1MDB yang berlaku di negara mereka, bukan satu bentuk campur tangan asing seperti dimomokkan.
“Pendedahan dan tindakan undang-undang yang diambil telah mengesahkan berlakunya salah guna kuasa dan wang dalam 1MDB itu sendiri.
“Bukan ekonomi sahaja merentas sempadan negara hari ini, jenayah juga merentas sempadan negara, yang tidak faham tentang rompakan rentas sempadan ini mungkin hidup di zaman lampau,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA