Isnin, 31 Julai 2017

Pembangunan semula Kg Baru dengan roh Melayu, Islam

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu pembangunan semula Kampung Baru di ibu negara seiring dengan pembangunan pesat negara.
Bagaimanapun, katanya, pembangunan kampung yang wujud selama 113 tahun itu tidak harus mengetepikan roh Islam dan Melayu.

Zahid berkata, pembangunan semula itu harus menyeimbangkan antara elemen baharu dan lama, dunia dan akhirat bagi memastikan kawasan itu terus mencerminkan identiti Kuala Lumpur.
"Keseimbangan adalah perlu supaya kita tidak terus berada dalam kepompong jumud yang tidak mahu mengakui perubahan,” katanya ketika merasmikan Residensi RAH di Kampung Baru hari ini.
“Perubahan adalah gelombang yang harus dihadapi oleh semua pihak termasuk pemilik tanah di Kampung Baru ketika kerajaan mengambil tindakan proaktif menubuhkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PPKB) pada 2012 hingga merealisasikan pembangunan tanpa mengetepikan nilai Islam dan Melayu.”
Hadir sama Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor; Menteri Kewangan II Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Pengerusi RAH Properties Datuk Abd Rahim Ibrahim.
Projek pembangunan moden di kawasan segi tiga emas Kuala Lumpur yang merangkumi 187 unit kondominium mewah 39 tingkat itu dibangunkan RAH Properties Corporation Sdn Bhd dengan nilai pembangunan kasar RM182 juta.
Projek yang bermula Mei tahun lalu itu dijangka siap Mei 2019 membabitkan keluasan 3,310 meter persegi dengan kos pembangunan sebanyak RM145 juta termasuk kos pengambilan tanah RM25 juta.
Zahid berharap semua pihak akan memberikan sokongan kepada pemaju pembangunan supaya Kampung Baru setaraf dan selari dengan pembangunan di sekelilingnya.

2 ulasan:

 1. Melayu dan islam. Modal yg lapuk tp terus diulangtayang.

  BalasPadam
 2. KABAR BAIK! KABAR BAIK!

  Untuk mengenalkan diri dengan benar,
  Ibuku SUSAN dari [SUSAN BOWMAN LOAN COMPANY]

  Saya adalah pemberi pinjaman pribadi, perusahaan saya memberikan pinjaman segala jenis dengan suku bunga 2% saja. Ini adalah kesempatan finansial di depan pintu Anda, terapkan hari ini dan dapatkan pinjaman cepat Anda.

  Ada banyak di luar sana yang mencari peluang atau bantuan keuangan di seluruh tempat dan tetap saja, tapi mereka tidak dapat mendapatkannya. Tapi ini adalah kesempatan finansial di depan pintu Anda dan dengan demikian Anda tidak bisa melewatkan kesempatan ini.
  Layanan ini membuat individu, perusahaan, pelaku bisnis dan wanita.
  Jumlah pinjaman yang tersedia berkisar dari jumlah pilihan Anda untuk informasi lebih lanjut hubungi kami melalui email:

  Susanbowmanloancompany@gmail.com

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA