Selasa, 25 Julai 2017

Najib hanya malukan diri sendiri dalam siasatan 1MDB

PERDANA Menteri Najib Razak hanya akan menjadikan dirinya objek ejekan kerana mengumumkan arahan untuk menyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana dia yang campur tangan dan mengarahkan siasatan itu dihentikan, kata Rafizi Ramli.
Naib presiden PKR itu merupakan antara yang tegas mengkritik 1MDB berkata pelabur sedar apa berlaku kepada dana negara.
“Masyarakat umum Malaysia dan dunia sedar sejauh mana gangguan dalam siasatan itu. Di mana sahaja di dunia ini perdana menteri dicabar kerana campur tangan.
“Menyebabkan kerugian besar dan hutang ditanggung pembayar cukai, Najib tidak sepatutnya bangga 1MDB tidak menelan banyak wang.
“Dia sepatutnya mempunyai kehormatan (atau apa sahaja yang tinggal) untuk meletakkan jawatan dan membenarkan suruhanjaya siasatan diraja menyiasat kes rasuah dan pembabitan kerajaan dalam skandal 1MDB,” katanya dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insight.
Awal hari ini, dalam ucapannya pada persidangan Invest Malaysia di Kuala Lumpur Najib mengakui terdapat kelemahan dalam tadbir urus 1MDB dan mengarahkan siasatan “yang belum pernah dilakukan” ke atas skandal 1MDB.
Rafizi berkata semasa siasatan 1MDB, gangguan untuk menghentikan siasatan adalah sesuatu yang belum pernah berlaku di mana ramai pegawai kanan kerajaan ditukarkan, termasuk timbalan perdana menteri (Muhyiddin Yassin), Peguam Negara (Abdul Gani Patail) dan beberapa pegawai atasan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Dalam pemecatan Muhyiddin, Najib dilaporkan berkata keputusan untuk menggantikan beliau adalah sukar namun dia terpaksa melakukannya demi penyatuan dalam Kabinetnya.
Abdul Gani mengetuai siasatan di peringkat tertinggi ke atas 1MDB, bersama dengan pegawai daripada SPRM, polis dan Bank Negara Malaysia.
Dia digantikan dengan Mohamed Apandi Ali, yang membebaskan Najib daripada salah laku berhubung pemindahan RM26 bilion ke akaun peribadinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA