TANAH MERAH - PKR Kelantan mengesahkan ada permintaan daripada Bersatu untuk berunding supaya parti baharu itu bertanding di kerusi parlimen di negeri ini yang ditandingi PKR tetapi kalah pada PRU13 lalu.
Pengarah Komunikasi PKR negeri, Mohd Sukirman Mustafa  berkata, cadangan daripada pimpinan Bersatu berhubung rundingan itu menyebut tiga kawasan parlimen terbabit iaitu Ketereh, Machang dan Tanah Merah.
Namun, katanya, kepimpinan PKR negeri belum memberikan kata putus terhadap permintaan parti rakan dalam Pakatan Harapan itu dan menyerahkan kepada pimpinan tertinggi parti untuk membuat keputusan.
"Dia (Bersatu) bukan minta (kerusi pilihan raya) tetapi nak berunding dengan PKR negeri untuk bertanding pada PRU14 nanti di kerusi parlimen yang PKR kalah pada PRU13.
"Bagaimanapun kita tak boleh beri begitu sahaja kerana dia mesti ada kekuatan jentera dan calon boleh menang. PKR pun kena kemukakan calon dan jika calon kita lebih baik, PKR tetap akan bertanding," katanya, hari ini
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin mengatakan Bersatu sedang melobi PKR untuk bertanding di Parlimen Tanah Merah, manakala sebagai ganti, PKR bertanding di Parlimen Jeli pada PRU14 akan datang.
Mohd Sukirman berkata, berdasarkan kenyataan Pengarah Pilihanraya PKR, Saifuddin Nasution sebelum ini, parti itu tidak akan melepaskan kerusi parlimen yang kalah dengan majoriti tipis seperti Ketereh dan Machang.
"Tapi bagi kerusi Parlimen Tanah Merah, mungkin boleh runding lagi (cadangan supaya Bersatu bertanding) sebab kita (PKR) kalah dengan majoriti besar lebih 4,000 undi.
"Tetapi kalau ikutkan kenyataan Penasihat Pakatan Harapan Kelantan, Datuk Husam Musa pula, kerusi di mana PKR bertanding pada PRU13 sama ada parlimen atau Dun kekal milik PKR (pada PRU14)," jelasnya.