Jumaat, 7 Julai 2017

Khalid akui sukar tangani rasuah dalam pasukan polis


Khalid akui sukar tangani rasuah dalam pasukan polis
Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar berkata beliau merupakan orang yang paling tidak gembira apabila timbul isu membabitkan integriti polis. 
RASUAH dalam pasukan polis sememangnya sukar untuk ditangani, kata Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar hari ini.
Beliau mengakui kewujudan budaya itu menjejaskan reputasi polis.
“Saya setuju, rasuah memang berlaku. Kami telah mengambil langkah drastik terhadap mereka yang terlibat,” katanya pada sesi soal jawab di Universiti Teknologi Malaysia hari ini.
Pada program itu, seorang penuntut ijazah doktor falsafah turut berkongsi pengalaman bagaimana pelajar antarabangsa diganggu anggota polis ketika berpindah ke bandar itu. Dia mendakwa, pelajar terbabit perlu membayar anggota polis pada pemeriksaan sekatan jalan raya.
“Ini sebabnya kita mengarahkan unit peronda untuk tidak menjalankan pemeriksaan ke atas warga asing melainkan terdapat pegawai atasan atau bersama mereka untuk memantau pemeriksaan .”
Tambahnya, beberapa minggu lalu, beliau menahan unit peronda di Semenyih dari menjalankan pemeriksaan terhadap warga asing.
Anggota terbabit berdepan siasatan dalaman berikutan insiden terbabit.
Khalid pada akhir sesi itu berkata, sebagai ketua pasukan polis beliau paling tidak gembira apabila timbul isu membabitkan integriti dan ketelusan pasukan keselamatan itu.
“Saya sentiasa tidak gembira. Tetapi itulah cabaran yang perlu dihadapi semua pengarah saya. Saya yakin kita semua akan melakukan yang terbaik untuk memastikan negara kita selamat dan rakyat bebas untuk bergerak dan melakukan apa sahaja.”
Terdahulu, Khalid menyampaikan kuliah bertajuk “Cabaran dan strategi untuk dekad akan datang”.

1 ulasan:

  1. Jumpa dr maza dan agamawan lah untuk dapatkan ide utk banteras rasuah. Buat seminar dan brainstorming cara2 nak banteras rasuah.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA