Isnin, 24 Julai 2017

KHAIRY BIMBANG BN BAKAL HILANG KUASA


KENYATAAN Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin (KJ) semalam Pakatan Harapan (PH) ditubuhkan demi kepentingan kuasa individu tertentu seperti Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim menunjukkan kebimbangannya Barisan Nasional (BN) bakal kehilangan kuasa dalam Pilihan Raya Umum ke-14 ini.Ini kerana KJ tidak mampu menawarkan apa-apa penyelesaian kepada masalah yang sedang dihadapi negara dan rakyat hari ini sebaliknya hanya memainkan propaganda murahan seperti itu bagi mengalihkan perhatian rakyat terhadap isu sebenar.
Pemuda Amanah menegaskan PH yang ditubuhkan sejak 22 September, 2015 bertujuan mengangkat perjuangan rakyat dan menyelamatkan negara. PH bukan gabungan untuk agenda peribadi mana-mana pemimpin, malah ketika ditubuhkan, Dr Mahathir masih berada dalam Umno.
KJ seharusnya menyemak dulu fakta sebelum membuat propaganda yang boleh mengelirukan rakyat.
Matlamat dan tawaran 100 hari pemerintahan PH yang diumumkan pada 13 Julai lalu menunjukkan agenda PH memberikan fokus kepada perjuangan bersama bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi negara dan rakyat ketika ini.
Negara sedang berdepan krisis rasuah dan penyelewengan wang rakyat yang semakin meruncing termasuk skandal 1MDB, Felda dan pelbagai lagi skandal salah urus tadbir kerajaan BN pimpinan kleptokrat Najib Razak termasuk kes rasuah pegawai kerajaan seperti RM100 juta seorang pegawai di kementerian KJ sendiri.
PH berikrar menyelesaikan krisis ini melalui agenda seperti memperbetulkan semua tindakan melanggar undang-undang termasuk mendapatkan kembali wang rakyat yang hilang di bawah skandal penyelewengan, mereformasi undang-undang dan institusi yang disalah guna, memerangi rasuah dan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat skandal penyelewengan.
Masalah rakyat yang semakin kronik juga bakal diselesaikan PH dengan tawaran penghapusan GST, kestabilan harga petrol dan usaha meringankan beban rakyat.
Sebaliknya, BN yang disokong KJ tidak menunjukkan apa-apa perubahan ke arah memulihkan masalah negara dan rakyat.
BN langsung tidak bertindak membanteras masalah rasuah terutama terhadap perdana menteri dan kroninya yang terpalit dengan penyelewengan 1MDB.
Amat mustahil bagi pemimpin BN dan KJ tidak menyedari penyelewengan 1MDB sedangkan kerajaan Singapura bertindak terhadap skandal mega ini dengan lima pegawai bank dihukum dan lapan bank didenda.
Begitu juga dengan pendedahan penyelewengan 1MDB di Amerika Syarikat (AS) melalui saman Jabatan Kehakiman (DoJ) bagi merampas aset diperoleh melalui rompakan RM20 bilion wang 1MDB ini.

Jika Saman DoJ ini tidak bermerit, masakan pelakon Leonardo DiCaprio dan model Miranda Kerr sanggup memulangkan barangan yang dihadiahkan kepada mereka.
Ironinya, Jho Low, Riza Aziz dan isteri MO1 dibiarkan bebas memiliki barangan mewah bernilai berbilion ringgit tanpa sebarang tentangan oleh pimpinan BN dan KJ.
Pemimpin BN dan KJ juga gagal bersuara untuk memulihkan ekonomi rakyat yang rata-rata terbeban dengan kenaikan harga barang akibat GST dan peningkatan harga petrol.
Pemuda Amanah menegaskan PH tidak berjuang seperti BN yang menekan rakyat dan menjadikan institusi dana awam dan projek kerajaan sebagai alat mengaut keuntungan peribadi pemimpin negara.
PH juga bukan berjuang untuk sekadar menjadi penasihat kerajaan yang menganggap kemenangan dalam pilihan raya tidak penting.
PH mahu membentuk kerajaan bagi menyelamatkan negara dan membebaskan rakyat daripada kesulitan hidup.
Hanya melalui kemenangan dalam pilihan raya, segala agenda dan tawaran PH boleh dilaksanakan. Justeru, kuasa terletak di tangan rakyat bagi menentukan hala tuju negara dan nasib kehidupan.
Jika rakyat memilih PH dalam PRU14, ia kemenangan demokrasi menumbangkan kleptokrasi.
Kuasa keramat ini bakal mengembalikan kuasa rakyat bagi mengakhiri pemerintahan zalim dan korup BN pimpinan Najib.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA