Isnin, 24 Julai 2017

INSENTIF DIUMUMKAN NAJIB TAK SELESAIKAN MASALAH PENEROKA FELDA


ENAM insentif diumumkan Perdana Menteri Najib Razak semalam tidak menyelesaikan masalah peneroka, kata Suara Generasi Ke-2 Felda hari ini.
Penasihatnya Zulkefli Nordin berkata, isu utama yang melanda peneroka Felda hari ini ialah urus tadbir ladang dan penyata hutang.
“Sepatutnya pihak Felda terangkan kepada PM sebelum buat ucapan tu. Masukkan dua perkara ini.
“Kerana apa yang kami nampak seandainya dua perkara ini tidak diselesaikan maka akan adalah lagi esok ‘wow factor’. Setiap tahun ada ‘wow factor’,” kata Zulkefli pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.
Semalam Najib mengumumkan enam insentif untuk peneroka sempena Hari Peneroka Felda Peringkat Kebangsaan 2017 di Putrajaya.
Suara Generasi Ke 2 Felda merupakan kumpulan pendesak yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik.
Zulkefli berkata peneroka menyerahkan 10 ekar ladang untuk diuruskan Felda Technoplant Sdn Bhd (FTP) atau kepada Felda untuk diuruskan.
“Apa yang berlaku ladang ini terbiar dengan semak. Tak berjaga.
“Kalau ladang terbiar semak dan tak berjaga, bagaimana hasil peneroka Felda nak dapat? Bagaimana mak dan ayah kami nak bayar hutang kepada Felda?” soalnya.
Katanya, jika diuruskan dengan baik 10 ekar tanah itu mampu memberikan hasil untuk menyara kehidupan peneroka Felda.
“Juga untuk membayar semua perbelanjaan yang sudah didahulukan Felda. Tetapi apa yang berlaku, ada yang hutangnya mencecah sehingga RM200,000.
“Dalam perjanjian peneroka dengan FTP dan Felda, setiap tiga bulan, penyata hutang harus diserahkan kepada peneroka. Tetapi apa yang berlaku, dari 2005, baru tahun lepas penyata hutang diberikan, itu pun selepas kami desak,” katanya.

Zulkefli berkata tanpa penyata hutang, bagaimana peneroka boleh tahu apa yang perlu dibayar.
“Kita nak satu kenyataan daripada PM, dari Felda mengatakan ladang peneroka Felda diuruskan secara betul selepas ini.
“Yang kedua kita mahu pengakuan Felda untuk memperkemaskan penyata hutang,” katanya.
Zulkefli berkata jika dua isu ini tidak diselesaikan, tidak mustahil Felda tidak lagi menjadi kubu kuat Umno pada pilihan raya akan datang.
“Tetapi jika dua isu ini diselesaikan, isu FGV selesai, insya-Allah semua akan selesai.
“Kita kena ingat, yang banyak bercakap soal Felda dan FGV ini ialah anak peneroka yang sudah berjaya dan mereka inilah akan mempengaruhi mak ayah serta adik-beradik mereka,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA