Ahad, 9 Julai 2017

Iktibar "Çampur Tangan Asing" Atas Felda

Oleh Izwan Abdul Halim
Perkembangan terbaru, Tan Sri Shahrir Samad umum dua wakil Felda dilantik dalam Lembaga Pengarah FGV. Satu tindakan yang sepatutnya dibuat semasa awal penubuhan FGV dahulu.
Malangnya, penubuhan FGV dahulu umpama satu 'campur tangan asing' yang cuba mengaut segala kekayaan dari Felda. Malah, Tan Sri Isa Samad juga hakikatnya adalah 'orang asing' kepada Felda. Tapi beliau berjaya merobek 'kedaulatan' Felda masuk melalui peranan Menteri pada ketika itu ke dalam KPF.
Walhal, beliau sepatutnya tidak layak dilantik walaupun secara kontrak ke KPF bukan dari kalangan peneroka, keluarga dan kakitangan tetap Felda yang jadi syarat keahlian.
Malah, melanggar undang2 berkaitan koperasi yang syaratnya keahlian selepas dua tahun matang. Tindakan Isa Samad masa tu jelas satu 'kudeta' juga.
Bahkan, jahatnya sebelum dari itu adalah politiking singkirkan Pengarah Besar Felda masa tu dan membelakangkan banyak prosedur.
Perkara sama beliau hampir ulang baru ni menyingkirkan mereka yang boleh ancam kedudukannya. Iktibar ini menyamai usaha pihak tertentu yang galak mengundang campur tangan asing ke negara kita.
Natijah berat akan menanti terhadap kedaulatan, maruah serta risiko terjejasnya pelbagai perkara yang bakal berlaku sangat2 memeritkan.
Jelas dengan tindakan terbaru itu mengiyakan banyak solusi yang PAS pernah kemukakan dan sekali gus seperti mengesahkan Isa Samad memang 'individu bermasalah' yang tidak perlu diposisikan di mana-mana kedudukan berkaitan kerajaan dan kepentingan awam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA