Isnin, 31 Julai 2017

Hishammuddin kini agen sulit Najib?

Pelantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai menteri tugas-tugas khas dipersoal pembangkang apabila mereka mendakwa ia tidak diwartakan di bawah Akta Fungsi-fungsi Menteri 1969.
Ahli Parlimen Tanjong Ng Wei Aik berkata selepas Hishammuddin dilantik pada 12 April lalu, tidak ada sebarang penjelasan berkenaan bidang kuasa yang nyata kepada beliau yang juga adalah menteri pertahanan.
"Satu masalah yang besar walaupun Hishammuddin dilantik sebagai menteri tugas-tugas khas. Namun apakah tugasannya tidak dimaklumkan kepada orang ramai. Mengapa dilantik dan apakah peranannya?
"Apatah lagi apabila disemak kepada warta kerajaan persekutuan pelantikan Hishammuddin tidak diwartakan.
“Sedangkan ia perlu diwarta mengikut Akta Fungsi-fungsi Menteri 1969," kata pemimpin DAP itu pada sidang media di Parlimen hari ini.
Pada 12 April lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelantikan Hishammuddin sebagai Menteri Tugas-tugas Khas di Jabatan Perdana Menteri (JPM).
Hishammuddin turut menjelaskan pelantikannya bagi membantu meringankan beban tugas Najib.
Dalam sidang media itu, Ng turut mempersoalkan apakah bidang tugas Hishammuddin terallu sulit sehingga ia tidak boleh didedahkan.
“Apakah masalah yang dihadapi Najib sehingga tugas dan tanggungjawab Hishammuddin sebagai menteri dan tugas-tugas khas tidak boleh diterangkan secara terbuka.
“Apakah Hishammuddin kini merupakan agen sulit bagi Najib sehingga peranan Hishammuddin yang sebenarnya perlu dirahsiakan,” soalnya.
Justeru katanya jika pelantikan itu sekadar bertujuan politik peribadi, Najib tidak seharusnya membazirkan wang rakyat.

1 ulasan:

  1. Tak guna weng aik tanya atau bangkit isi ini krn pm ada prerogative utk melantik sesiapa jadi menteri, pm has anabsolute power krn mahadir dah kurangkan kuasa Agong, mahkamah dan polis. Hanya satu sahaja yang boleh rakyat buat iaitu guna kuasa undi masa pru utk ubah kerajaan jika rakyat rasa kerajaan bn tidak baik.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA