Isnin, 10 Julai 2017

DAP bukan Umno, tindakan RoS boleh beri kesan sebaliknya


DAP bukan Umno, tindakan RoS boleh beri kesan sebaliknya
Terdapat tanda tanya sama ada pertikaian RoS dengan DAP, bermotivasi politik atau tidak yang berpotensi memberi kesan buruk kepada Umno kerana ia akan memperkukuhkan keazaman DAP untuk memenangi PRU14. 
MENGAPA sekarang?
Mengapa selepas lebih tiga tahun dalam keadaan tergantung atau tidak aktif, Pendaftar Pertubuhan (RoS) tiba-tiba memutuskan pada Jumaat lalu untuk menetapkan pilihan raya Parti Tindakan Demokratik (DAP) pada September 2013 tidak sah?
Rakyat Malaysia yang berfikiran waras pastinya akan berasa ia pelik apabila RoS mula melihat fail lama  dan membuat keputusan ini selepas pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi.
Kebetulan? Diragui.
Langkah strategik untuk pilihan raya akan datang mesti diadakan dalam tempoh satu tahun? Pasti.
Putrajaya menghormati DAP, mungkin juga sedikit takut kepada parti politik pembangkang ini. Ia adalah parti politik yang menerima lebih banyak tamparan daripada pentadbiran Najib Razak, ahli politik Umno dan media arus perdana yang dikawal kerajaan sepanjang 12 bulan.
Mereka dipanggil cauvinis; dituduh mengetuai penyebaran agama Kristian dan menyalahkan segala-galanya daripada perubahan iklim hinggalah kepada jenayah.
Tetapi parti kepada Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Gobind Singh Deo, Tony Pua dan rakan seperjuangan yang lain masih berdiri teguh dan kuat. Tidak syak lagi, DAP adalah parti politik terbaik dalam gabungan Pakatan Harapan (PH).
Selain Dr Mahathir Mohamad, mereka adalah ahli politik DAP yang mana kehadiran mereka dirasai dalam  perhimpunan politik di seluruh negara. Sekiranya ada sesiapa yang dicerca/dikritik media arus perdana, ia tidak lain adalah Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng, dan Dr Mahathir.
Jika pilihan raya umum diadakan hari ini, ada peluang yang baik DAP akan mengulangi prestasi mereka pada 2013 apabila parti itu memenangi 38 kerusi Parlimen dan mengekalkan pegangan ke atas mutiara berharga, Pulau Pinang.
Sentimen di Putrajaya adalah untuk menyusahkan parti pembangkang menjelang pilihan raya, lebih-lebih lagi DAP.
Pembangkang mesti diancam; mesti secara konsisten memesongkan dakwaan serta tuduhan dan berperang di kalangan mereka sendiri.
Mereka mesti diganggu  dengan perselisihan dalaman dan dilihat tidak mampu mentadbir sebuah negara, jika  tidak dapat mengurus parti atau gabungan mereka sendiri seperti yang dilakukan kerajaan persekutuan.
Pilihan raya parti boleh menghangatkan keadaan. Teorinya ialah jika DAP dipaksa untuk menyeru kepada pilihan raya baru untuk jawatan dalam parti, kemungkinan akan ada pembentukan puak dan pertembungan ego.
Keputusan akhir: parti politik yang retak dan lemah, cedera akibat serangan sekutu sendiri dan tidak dapat bersatu menentang Najib dan Barisan Nasional (BN).

Masalahnya dengan teori itu ialah DAP bukan Umno.
Ya, Lim Guan Eng tidak disukai di dalam parti dan mungkin terdapat beberapa das hentaman serius dilancarkan dalam pemilihan parti.
Ya, semua tempat dalam jawatankuasa kerja pusat dapat dipertandingkan dalam pemilihan baharu DAP dan ini boleh menyebabkan pertengkaran dan sentimen buruk di kalangan ahli parti.
Tetapi DAP bukan Umno.
Sistem kepimpinan dalam DAP tidak sama dengan yang ada di dalam Umno, di mana ketua yang tidak berpuas hati sering dapat menentukan keputusan di kawasan persekutuan atau negeri.
Ahli politik DAP sentiasa ingin tahu siapa musuhnya. Selama bertahun-tahun, ahli politik DAP di Sarawak, Perak dan Johor tidak selalu bersetuju dengan arahan Lim Kit Siang atau mendiang Karpal Singh. Sesungguhnya, terdapat banyak keadaan, apabila perselisihan mereka dibuat secara terbuka.
Tetapi apabila berkenaan pilihan raya umum, mereka menafikan kekeliruan mereka dan fokus untuk mengalahkan musuh yang lebih besar – BN.
Ini dijangka akan berlaku lagi, walaupun DAP terus maju dan menganjurkan pemilihan parti yang baharu seperti diarahkan RoS dan pemilihan ini akan menjadi sengit.
Apa pun, keputusan terbaharu RoS dan saranan tangan tersembunyi boleh menghasilkan keputusan yang tidak diingini: merangsang sokongan asas untuk DAP dan menjadikannya kuasa lebih kuat dalam PRU14.

1 ulasan:

  1. depa sudah fining, daun biak, daun biak, daun biak .........

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA