Isnin, 10 Julai 2017

Dalam dunia Umno, skandal 1MDB tetap bukan isu


Dalam dunia Umno, 1MDB tetap bukan isu
Ketua Umno Cawangan Gombak Utara Zakaria Saidi Mara hanya berpegang kepada laporan pihak berkuasa tempatan yang tidak melihat keperluan sebarang siasatan lanjut tentang 1MDB. 
WALAUPUN siasatan dan tindakan undang-undang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) di tiga benua sedang berjalan, ahli Umno yang menghadiri mesyuarat tahunan mereka berkata ia bukan isu dan hanya satu tindakan pembangkang.
Bagi ahlinya, saman undang-undang Jabatan Kehakiman (DoJ) di Amerika Syarikat dan siasatan di Switzerland dan Singapura tidak bermakna apa-apa kerana pihak berkuasa Malaysia belum melakukan perkara yang sama.
Ketua Umno Cawangan Gombak Utara Zakaria Saidi Mara berkata beliau menerima laporan Jawatankuasa Kira-kira Awam Negara (PAC) mengenai 1MDB dan tidak melihat keperluan sebarang siasatan lanjut.
"Menurut PAC, apa pun yang dinyatakan dalam laporan mereka, kami menerimanya, peguam negara juga mengatakan tiada kes, jadi kami tiada sebarang rungutan tentang itu," kata 65 tahun kepada The Malaysian Insight.
Mengenai sama ada perlunya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat 1MDB, Zakaria berkata dia tidak melihat keperluannya.
"Laporan sudah keluar, jadi mengapa kita memerlukan RCI.
"Agensi yang ditugaskan menjalankan siasatan mempunyai tanggungjawab membentangkan penemuan mereka dan kami percaya mereka melakukan tugas secara telus," katanya.
Veteran Umno Abdul Jabbar Kasim berkata isu 1MDB tidak akan menjejaskan minda orang yang akan mengundi di sini.
"Apa yang kami tahu ialah apa yang dibaca di media, tidak ada gunanya ke sana ke mari dan berceramah kerana isu itu tidak menjejaskan kita," kata ahli bahagian Hulu Kelang yang berusia 81 tahun itu.
Jabbar yang mengundi sejak 1964, berkata rakyat akan terus mengundi Barisan Nasional (BN) kerana pencapaian masa lalunya.
Minat terhadap 1MDB dikukuhkan baru-baru ini selepas DoJ memfailkan tindakan sivil untuk memulakan rampasan aset bernilai AS$540 juta (RM2.3 bilion), dipercayai dibeli dengan menggunakan wang yang disedut daripada 1MDB.
DoJ sedang mengikuti tiga saman pelucuthakan untuk merampas aset, termasuk barang kemas, kapal layar, harta mewah dan hak pengeluaran filem yang didakwa diperoleh dengan wang curi 1MDB.
Perdana menteri Najib Razak menafikan semua salah laku sementara Peguam Negara Apandi Ali juga membersihkannya.
Di mana bukti?
Ahli cawangan Hulu Kelang Abdul Karim Ahmad berkata isu 1MDB sudah diselesaikan dan tertanya-tanya mengapa pembangkang mahu menyuarakannya.
"Ramai orang mengatakan isu 1MDB dikitar semula, tetapi bagi kami tidak ada isu, hanya rancangan mereka (pembangkang) untuk memusnahkan apa yang Umno ada sekarang.
"Di mana bukti, jika terdapat sebarang kesalahan?" soal ahli berusia 74 tahun itu.

Mohd Affendy daripada cawangan Setia Alam berkata semua mengenai 1MDB sudah dijelaskan dan perkara itu tidak seharusnya timbul lagi.
"Saya sudah melihat laporan di televisyen mengenai pengauditan 1MDB dan penjelasan peguam negara. Bagi saya, ini adalah isu politik yang dimainkan oleh pembangkang.
"Tiada seorang pun dituduh,  jadi tidak ada masalah," kata lelaki berusia 40 tahun itu.
NFC, 1MDB hanya helah pembangkang
Ketua Pemuda Cawangan Sri Tanjung, Nurul Izham Nurul Anuar, berkata rasuah dan penyalahgunaan kuasa adalah isu sama dikitar semula setiap hari, sesuatu yang digunakan pembangkang untuk mengubah persepsi rakyat.
"Malah PAC, yang mempunyai ahli DAP sebagai sebahagian jawatankuasa itu juga mengesahkan Najib tidak terlibat.
"Apa yang dikatakan sekarang boleh disamakan dengan keadaan Shahrizat Jalil, apabila dia diserang dengan isu National Feedlot Corporation, ia adalah manipulasi pembangkang," kata ahli Umno berusia 40 tahun itu.
Mengenai pemfailan terbaru DoJ untuk merampas aset yang didakwa dibeli menggunakan dana 1MDB, beliau berkata perkara itu hanya berkaitan dengan Jho Low.
"Mereka akan cuba menyakiti kita (Umno) secara politik, tetapi ia 100% tidak akan membunuh kami kerana rakyat memahami isu sebenar dan bagaimana ia dimanipulasi," katanya.
Ahli Umno Shah Alam, Azman Mat Isa berkata semua perdana menteri akan berdepan kritikan dan serangan oleh mereka yang mahu menjatuhkannya.
"Isu 1MDB adalah isu biasa, pengganti Najib juga akan berada dalam keadaan yang sama, semuanya sudah dijelaskan," katanya.
Ketua Umno Bahagian Cheras Syed Ali Al Habshee, berkata isu 1MDB tidak akan memberi kesan kepada pilihan raya akan datang memandangkan rakyat di sini berpuas hati.
"Sekiranya terdapat bukti salah urus 1MDB maka ia tidak mengapa, tetapi pihak pembangkang mendasarkan maklumat mereka daripada entiti asing.
"Mereka tidak sepatutnya memperbesarkan isu ini dan mengelirukan rakyat. Mereka tidak sepatutnya campur tangan kerana isu itu tidak menjejaskan kita, semua orang di sini hidup dengan aman," katanya.
Sebanyak 191 cawangan Umno di seluruh negeri kecuali Sarawak akan mengadakan mesyuarat divisyen tahunan mereka dari 7 Julai hingga 26 Ogos untuk memilih perwakilan ke kongres tahunan. Umno belum lagi mengumumkan tarikh untuk persidangan perwakilan tahunannya.

2 ulasan:

  1. Ini yg dikatakan lembu....tak tahu ker yg PDRM dan SPRM dan PAC dah menyiasat perkara yg berkenaan ngan 1MDB nie.....dah sampai tahap pendakwaan dah.....ttp bila najib dapat tahu...maka dikacau ganggu nyer siasatan tersebut.....org2 PAC telah dirasuah utk naik pangkat.....SPRM telah ditahan....yg PDRM pula KPNnyer tak dak teloq telah belot pulok.....itu sbb korang tak nampak ada siasatan dan pendakwaan...sbb telah diganggu kacau oleh najib......ketua penyamun 1 malaysia....

    BalasPadam
  2. Penyamun tetap penyamun... bodoh betul bahlol2 yang membodek si penyamun. Mungkin otak dah masuk najis..... ptuih...ptuih...ptuih...

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA