Khamis, 6 Julai 2017

Beli saham Edra umpama tampung hutang 1MDB


Dana-dana awam tidak wajar dilibatkan dalam pembelian saham syarikat milik kerajaan China, Edra Energy di Bursa Malaysia kerana rakyat sudah serik dengan episod penyenaraian Felda Global Ventures (FGV) dan tanggungan hutang-hutang 1MDB yang tidak berkesudahan.
Edra Energy terlibat dalam industri penjanaan bebas di negara ini.Malah naib presiden PKR Rafizi Ramli yakin China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) yang memiliki Edra, pasti mampu menjual saham-saham syarikat itu kepada pelabur antarabangsa tanpa perlu bergantung kepada dana awam negara jika ianya berpotensi tinggi.
Sehubungan itu beliau mempelawa menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan untuk berdebat secara terbuka bagi mendedahkan pihak sebenar yang mensabotaj ekonomi negara.
"Panglima utama kepada Datuk Seri Najib Razak iaitu Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan menuduh saya berniat jahat dan ditafsirkan beliau sebagai usaha mensabotaj ekonomi negara.
"Dalam satu tulisan semalam, Datuk Seri Rahman mendakwa penglibatan 1MDB di dalam industri penjana bebas (IPP) telah berjaya menstrukturkan kembali perjanjian pembekalan tenaga bebas agar tidak berat sebelah seperti sebelum itu.
"Tindakan serta-merta Datuk Seri Rahman menuduh saya cuba mensabotaj ekonomi negara (apabila saya menyeru supaya dana awam tidak terlibat di dalam penyenaraian Edra milik syarikat Kerajaan China) menunjukkan rasa cemas pentadbiran Datuk Seri Najib mengenai cadangan penyenaraian itu," kata Rafizi dalam satu kenyataan media.
Menurut Rafizi, perasaan cemas kerajaan BN itu sudah tentu berpunca dari kebimbangan Najib bahawa pembelian saham-saham Edra dari syarikat milik Kerajaan China oleh dana awam akan sekali lagi mengundang kemarahan rakyat.
Sehubungan itu Rafizi menjawab beberapa hujah yang diberikan Abdul Rahman tentang 'jasa' 1MDB yang menurut beliau dibuat secara tidak keruan semata-mata bagi memberi imej baik kepada syarikat pelaburan negara yang sarat hutang itu.
Jelas Rafizi, dakwaan Abdul Rahman bahawa dengan adanya Edra, perjanjian pembekalan tenaga oleh penjana bebas (IPP) menjadi lebih adil lalu harga yang dibayar oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) kepada IPP adalah lebih murah jelas meleset kerana tarif letrik tidak turun selari dengan penurunan kos dan keuntungan TNB seperti yang didakwa.
"Jika benarlah 1MDB (melalui Edra) telah menyebabkan perjanjian IPP lebih adil dan mengurang kos menjana dan membekal elektrik kepada rakyat, kenapa tarif elektrik tidak turun selari dengan penurunan kos dan keuntungan TNB seperti yang didakwa? Sebaliknya tarif elektrik menjadi lebih tinggi sejak pembabitan 1MDB di dalam industri penjanaan elektrik bebas," ujarnya.
Beliau turut mengulas dakwaan Abdul Rahman bahawa 1MDB telah mengurangkan tanggungan subsidi gas oleh Petronas dengan bil subsidi gas Petronas bagi 2015 adalah satu pertiga dari apa yang perlu ditanggung pada 2012, membawa kepada penjimatan RM10 bilion.
Menurut Rafizi, kos subsidi gas yang ditanggung Petronas turun mendadak kerana harga minyak mentah dunia telah jatuh mendadak berbanding 2012 dan ianya tiada kaitan dengan 1MDB.
"Seluruh dunia tahu bahawa tarif elektrik masih kekal tinggi di Malaysia dan tidak pernah diturunkan (walaupun Datuk Seri Rahman mendakwa kos menjana elektrik turun mendadak kerana 'jasa' 1MDB).
"Seluruh dunia juga tahu jumlah subsidi gas yang ditanggung Petronas turun mendadak selari dengan jatuhnya harga minyak mentah; bukannya disebabkan oleh 'jasa' 1MDB," katanya.
Rafizi sebaliknya mengingatkan bahawa 1MDB terpaksa menanggung hutang yang tinggi kerana membeli aset-aset penjanaan elektrik bebas dari syarikat kroni pada harga yang lebih tinggi dari nilaian.
Aset-aset itu kemudiannya, jelas beliau dijual kepada CGNPC yang dimiliki kerajaan China walaupun TNB membidanya untuk mengurangkan hutang-hutang 1MDB.

"Kini, apabila CGNPC ingin menyenaraikan Edra (yang dibeli dari 1MDB) bagi tujuan mengutip kembali RM5 bilion dari jumlah asal RM9.83 bilion yang dibayar kepada 1MDB, ia samalah seperti rakyat Malaysia yang menanggung hutang 1MDB buat kali kedua jika saham-saham itu dibeli oleh dana-dana awam yang dimiliki rakyat seperti KWSP, KWAP, Tabung Haji, PNB, PERKESO dan Khazanah," ujar beliau.
Sehubungan itu, ahli parlimen Pandan itu menyeru dana-dana awam tidak terlibat membeli saham Edra kerana rakyat sudah serik dengan episod penyenaraian Felda Global Ventures (FGV) dan tanggungan hutang-hutang 1MDB yang tidak berkesudahan.
Menurut beliau, jika Edra adalah syarikat yang mempunyai potensi keuntungan yang tinggi seperti yang diuar-uarkan, CGNPC mampu menjual saham-sahamnya kepada pelabur antarabangsa yang lain dari dana-dana antarabangsa tanpa perlu bergantung kepada dana awam milik rakyat Malaysia.
"Hakikatnya, yang mensabotaj ekonomi Malaysia bukanlah orang seperti saya yang hanya menjalankan tugas sebagai ahli parlimen pembangkang untuk memastikan dana awam tidak digunakan untuk pelaburan berisiko tinggi.
"Rakyat juga tahu bahawa pihak yang mensabotaj ekonomi Malaysia adalah Jho Low, 1MDB dan MO1 yang menyebabkan rakyat Malaysia menanggung hutang sehingga RM50 bilion," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA