Rabu, 19 Julai 2017

Bandar Malaysia bermasalah kerana Najib terburu-buru, kata Wong Chen

Pemimpin PKR itu meramalkan projek Bandar Malaysia akan mengambil masa 3 tahun untuk bermula.
wong-chen-najib-razak-bandar-malaysiaAhli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen meramalkan projek Bandar Malaysia akan mengambil masa 3 tahun lagi untuk bermula, sambil mengkritik sikap “terburu-buru” Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai punca kelewatan projek itu.
Wong Chen berkata Najib membuat perhitungan salah apabila terus menamatkan perjanjian dengan konsortium China Railway Engineering Corp dan Iskandar Waterfront Holdings (CREC-IWH) pada Mei lalu selepas tuduhan ia gagal memenuhi syarat perjanjian.
Beliau berkata Najib membatalkan perjanjian itu untuk membolehkan syarikat gergasi China, Dalian Wanda menjadi perancang utama untuk Bandar Malaysia, tetapi tidak menjangka langkah pihak berkuasa China akan melumpuhkan syarikat itu.
“IWH-CREC terlepas beberapa bayaran. Biasanya orang akan memberi kelonggaran kerana ini adalah masa sukar untuk pemilik hartanah seperti IWH,” kata Wong Chen kepada FMT.
“Najib membuat perhitungan salah dengan tergesa-gesa menamatkan perjanjian CREC-IWH. Beliau tidak menjangka Wanda akan terikat dengan dasar China.”
Wong Chen berkata Bandar Malaysia kini perlu dibangunkan semula di mana kerajaan perlu mencari peminjam terbaik untuk mengendalikan projek pembangunan mega di pusat Kuala Lumpur itu.
Katanya, projek itu masih perlu menunggu sehingga keseluruhan ekonomi bertambah baik.
“Mungkin kerajaan mengambil masa 3 tahun untuk memulakan projek itu.”
Beliau berkata Wanda tidak dapat meneruskan tawaran asing tanpa keupayaan untuk mengumpul dana dan dengan kawalan modal China yang menyekat warga China daripada membeli harta di luar negara.
“Ini pada mulanya menamatkan semua perbincangan Wanda dan Malton Bhd yang menjadi rakan usahasama di Bandar Malaysia,” katanya.
“Bagi ramalan masa depan, Bandar Malaysia akan didorong oleh pemaju tempatan berdasarkan permintaan tempatan.
“Memang begitu dan mengambil kira kelembapan semasa sektor hartanah, saya rasa Bandar Malaysia yang paling awal pun akan mengambil masa kira-kira 3 tahun dari sekarang untuk bermula.”
Wong bertindak kepada laporan yang meramalkan projek itu berdepan masalah susulan arahan Beijing kepada bank China untuk menyekat pinjaman kepada Wanda.
Menurut akhbar Wall Street Journal, pengawal selia perbankan China memberitahu para eksekutif di beberapa bank besar milik negara bahawa 6 pemerolehan asing Wanda tertakluk kepada sekatan modal kerajaan.
Di samping itu, WSJ melaporkan Beijing menghalang syarikat tersebut menggunakan dana yang diletakkan di tanah besar China untuk membiayai sebarang urusjanji itu.

Laporan itu berkata ini mungkin menjadi sebab kepada keputusan mengejutkan syarikat tersebut minggu lalu untuk menjual kebanyakan taman tema dan hotel mereka kepada pemaju, Sunac China Holdings Ltd.
Sementara itu, The Sun melaporkan berita masalah dialami Wanda menyebabkan saham Iskandar Waterfront City Bhd (IWC) meningkat sebanyak 24% pada dagangan awal pagi semalam.
IWC, yang akan bergabung dengan Iskandar Waterfront Holdings Bhd, rakan usaha sama sebelum ini dalam urusjanji untuk membeli 60% kepentingan di Bandar Malaysia dan pemaju induk yang ditamatkan, melihat dagangan yang kurang menarik selepas Najib terlebih dahulu mengumumkan Dalian Wnada mungkin berminat mengambil bahagian dalam projek Bandar Malaysia.
Pada Mei, Pengerusi Wanda, Wang Jianlin, lelaki terkaya di China, memberitahu media di Beijing dalam sidang akhbar bersama Najib bahawa pelaburan syarikatnya “sangat besar”, dianggarkan lebih dari AS$10 bilion (RM44 bilion).
TRX City Sdn Bhd, sebuah entiti di bawah Kementerian Kewangan Diperbadankan, dalam kenyataan ketika itu berkata perjanjian penjualan saham yang menguasai pembangunan 486 ekar tanah di Sungai Besi sudah luput kerana konsortium ICSB gagal memenuhi obligasi pembayaran, tuduhan yang dipertikaikan ICSB.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA