Isnin, 10 Julai 2017

Arahan RoS terhadap DAP tak jejas Pakatan Harapan

Salahuddin AyubArahan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) supaya DAP membuat pemilihan semula Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) baharu tidak akan menjejaskan persiapan PRU14 dan pentadbiran negeri yang diterajui Pakatan Harapan.
Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, dua isu itu tidak berbangkit sama sekali dan langsung tidak akan menjejaskan keupayaan Pakatan Harapan.
"Masalah pendaftaran DAP dengan RoS berlaku sebelum PRU13 lagi. Waktu itu pun kedua-dua isu ini tidak dibangkitkan, jadi kali ini pun saya rasa isu ini tidak akan berbangkit.

"Saya yakin DAP akan melihat sepenuhnya dari sudut perundangan tentang arahan daripada ROS ini," katanya.
Lagipun menurut Salahuddin, DAP masih berpeluang bertanding dalam PRU14 sekiranya tidak boleh menggunakan lambang sendiri.
"Dari segi persiapan PRU14, saya rasa tidak akan terjejas kerana ada pilihan.
"Sekiranya DAP tidak boleh menggunakan lambangnya, ada alternatif lain untuk DAP bertanding gunakan lambang yang lain, perkara ini hampir berlaku dulu," katanya.
Bagaimanapun katanya, pada waktu itu pada saat-saat akhir, RoS mengizinkan DAP menggunakan lambang sendiri.
Terdahulu, Ketua Pengarah RoS, Datuk Mohammad Razin Abdullah meminta DAP mengadakan pemilihan semula CEC kerana RoS kerana mendapati pelantikan 20 anggota CEC dan pemegang jawatan utama parti itu hasil pemilihan semula pada 29 September 2013, adalah tidak sah dari segi undang-undang.
Kelmarin Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam sidang medianya dilaporkan berkata, DAP masih belum menerima surat rasmi daripada RoS untuk memaklumkan keputusan mereka.
Guan Eng berkata, isu pemilihan baru tidak seharusnya timbul kerana parti itu telah mengadakan pemilihan pada 29 September 2013, mengikut arahan asal RoS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA