Khamis, 27 Julai 2017

Apa jadi siasatan polis kes Shafee terima RM9.5 juta

POLIS sekali lagi didesak menyiasat dakwaan yang Perdana Menteri Najib Razak membayar RM9.5 juta kepada peguam terkemuka Muhammad Shafee Abdullah beberapa tahun lalu sebelum ketua umum PKR Anwar Ibrahim dipenjarakan kali kedua.
Setiausaha politik ketua pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail, Yusmadi Yusoff berkata laporan polis sudah dibuat tetapi mereka masih belum dimaklumkan mengenai hasil siasatan polis.
“Menurut pindaan Kanun Prosedur Jenayah, semua laporan polis perlu disiasat. Polis juga perlu memaklumkan kepada pengadu hasil siasatan itu.
“Saya desak semua pengadu pergi semua ke balai polis di mana mereka membuat laporan untuk bertanya apa yang berlaku pada aduan mereka. Tanya polis status siasatan mereka,” katanya kepada media di Pulau Pinang hari ini.
Yusmadi berkata sudah terlalu lama dan tidak ada sesiapa yang menangani tuduhan itu.
“Pihak yang dituduh pun tidak kata apa-apa, walaupun selepas berjanji untuk keluarkan kenyataan. Tetapi kami lebih beratkan siasatan polis berbanding respons daripada Shafee,” katanya.
Pada 31 Mei, laman web pemberi maklumat Sarawak Report menyiarkan artikel mendakwa Shafee, ketua pendakwa raya dalam kes Anwar menerima wang daripada Najib dalam dua transaksi – pada September 2013 dan Februari 2014.
Anwar disabitkan bersalah oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac, 2014 selepas mahkamah tinggi sebelum itu membebaskannya. Beliau kini menjalani hukuman penjara lima tahun.
Pendedahan Sarawak Report itu menyebabkan PKR dan beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH) membuat laporan polis mendesak siasatan dibuat pada awal Jun lalu.
Pada 9 Jun, Shafee berkata beliau akan memberi respons terhadap tuduhan itu menerusi kenyataan media. Tetapi sehingga kini tiada kenyataan dikeluarkan pihaknya.
Yusmadi bercakap kepada media mengenai kemungkinan Anwar menjadi perdana menteri ketujuh, bukan kelapan jika PH menawan Putrajaya.
Katanya, pembangkang cuba mengetepikan sabitan Anwar bagi kesalahan meliwat atas alasan penipuan, di bawah Seksyen 44 Akta Bukti.
“Kes itu masih tertangguh di mahkamah dan kini kami juga ada fakta baharu untuk dipertimbangkan seperti wang RM9.5 juta yang diterima Shafee.
“Jika kami dapat buktikan ia sabitan yang salah, itu akan menjadi jawapan untuk Anwar jadi perdana menteri ketujuh,” katanya.
Terdahulu, Yusmadi mengumumkan satu simposium Pemikiran Anwar Ibrahim dan pelancaran buku "Anwar Ibrahim: Evolution of a Muslim Democrat" di Penang Institute pada pagi Sabtu ini.
Simposium itu akan membincangkan mengenai Anwar sebagai bekas timbalan perdana menteri, menteri kewangan dan ketua pembangkang serta pemikirannya dan ia dianjurkan Penang Institute, Institut Darul Ehsan dan Yayasan Islam Pulau Pinang.

4 ulasan:

 1. Rasanya, mahkamah dah arah najib dan shafee jawab tuduhan ini. Tapi hingga kini tiada jawapan. Polis pun serba salah nak siasat kerana polis dijaga oleh KDN. Menteri KDN ialah zahid TPM. Zahid keja bawah najib. Maka susah semuanya.

  BalasPadam
 2. ...satu dunia juga pusing, rumah tarak sampai juga. Ayoyo...

  BalasPadam
 3. Isunya, napa xjwp semua tuduhan. Nafikn jika ko betul...nafikn SR buat kenyataan salah...camna pihak atasan polis mcm senyap je..
  Klu pbangkang ada kes, xampi smggu AG kuar arahan ....
  Double standard...AG IGP kerja utk rakyat, bukan utk VVIP...
  Berlaku adil la wahai para pemimpin...

  BalasPadam
 4. Mcm isu 90J Hadi...smpi la ni xsaman SR. Semua kencing...dh dpt dedak..

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA