Selasa, 6 Jun 2017

SPRM tutup mulut isu siasatan RM9.5 juta

Datuk Dzulkifli Ahmad berkata agensi sedang melihat 'perkembangan' isu itu.
Dzulkifli-Ahmad-macc
PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tutup mulut ketika ditanya adakah mereka akan menyiasaat dakwaan sebuah portal kononnya seorang peguam yang dilantik mewakili pendakwa raya untuk sebuah kes menerima RM9.5 juta.
“Kita akan lihat bagaimana keadaan kes tersebut,” kata Ketua Pesuruhjaya Datuk Dzulkifli Ahmad hari ini.
“Saya difahamkan laporan dibuat di pihak polis,” katanya kepada pemberita selepas mengedarkan bubur lambuk di bazar Ramadan Presint 3 di sini hari ini.
Khamis lalu, portal itu menerbitkan artikel mendakwa seorang peguam menerima bayaran dari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Ia mendakwa wang itu dibayar dari akaun dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sebelum ini dikaitkan dengan Najib, yang juga menteri kewangan.
Ketua Pemuda PPBM Syed Saddiq Syed Abdul Rahman membuat laporan polis berhubung dakwaan itu 2 Jun lalu.
Beliau berkata seorang pendakwa raya tidak sepatutnya menerima wang dari perdana menteri kerana ia boleh menyebabkan berlakunya percanggahan kepentingan.
Beliau berkata sekiranya dakwaan itu benar, ia boleh membawa kepada tindakan menghina mahkamah kerana pendakwaraya tidak boleh menerima bayaran langsung dari pihak yang mempunyai kepentingan dalam satu-satu kes.
Pemuda PKR juga membuat laporan polis hari ini dan menggesa peguam itu bercuti dari tugasnya.
Cubaan FMT menghubungi peguam itu tidak berjaya walaupun beberapa pesanan WhatsApp dihantar kepadanya.

Presiden Badan Peguam George Varughese 2 Jun lalu berkata polis mesti siasat laporan yang dibuat mengenai perkara itu.
Beliau menambah masih terlalu awal untuk merujuk peguam itu ke lembaga disiplin kerana kekurangan bukti yang menunjukkan salahlaku sudah dilakukan.
Pada 3 Jun lalu, Ahli Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh menyeru Najib dan peguam itu mengambil tindakan undang-undang terhadap portal itu bagi membersihkan nama mereka dan menghalang penerbitan perkara itu melalui injunksi.
Beliau berkata Seksyen 379 Kanun Tatacara Jenayah membenarkan peguam dilantik untuk tugasan khusus, dan ganjaran diberikan daripada dana awam seperti yang diluluskan menteri kewangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA