Selasa, 6 Jun 2017

SPRM: Tindakan akan diambil terhadap ‘Datuk’ dalam koperasi

Empat lelaki berkenaan didakwa menyalahgunakan koperasi di bawah tanggungjawab mereka.
Dzulkifli-Ahmad-macc-3
PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil tindakan terhadap 4 lelaki, termasuk 3 bergelar “Datuk”, kerana didakwa menyalahgunakan koperasi di bawah tanggungjawab mereka, beberapa hari lagi.
Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad ketika mengulas laporan mengenai perbuatan menyalahguna kuasa dalam koperasi itu berkata: “Tunggu dalam masa terdekat untuk SPRM ambil tindakan.”
Ditanya sama ada 4 lelaki itu akan ditahan atau direman dalam masa beberapa hari lagi, tanpa memberi maklumat terperinci, Dzulkifli menjawab: “InsyaAllah”.
Menurut laporan, lelaki berkenaan, kebanyakan mereka anggota lembaga pengarah sebuah koperasi syarikat berkaitan kerajaan (GLC), didakwa menyalahgunakan kedudukan mereka bukan sahaja untuk memperkenal sistem pemasaran bertingkat (MLM) dalam koperasi itu, tetapi juga secara teknikal memaksa anggotanya menyertai sistem berkenaan.
Menurut laporan, mereka yang memohon pinjaman akan hanya diberi kelulusan sekiranya mereka menyertai MLM itu.
Ini akan melibatkan RM6,700 wang mereka dan sebagai pulangan, mereka akan mendapat produk kecantikan yang dikatakan bernilai sebanyak itu.

1 ulasan:

  1. Tahniah SPRM. Harap adil dn ambil tindakan pd semua pihak. Jgn ada pilih kasih...
    Integriti integriti integriti

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA