Selasa, 6 Jun 2017

Skandal RM9.5 juta: ‘Pelik’ SPRM mahu lihat dulu

Kegagalan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan berhubung skandal RM9.5 juta, membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipersoalkan.
Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, isu berkait kredibiliti pemimpin tertinggi negara tidak seharusnya dilengahkan kerana ia akan menimbulkan lebih banyak persoalan umum.

tian-chua“Ia skandal yang sangat besar, namun saya pelik kenapa SPRM masih belum ambil tindakan begitu juga dengan pejabat Peguam Negara.
“Perkara ini berkait isu kredibiliti negara dan maruah jabatan Peguam Negara, justeru ia tidak seharusnya dibiarkan dan perlu diberi keutamaan supaya pesalah itu didakwa serta dikenakan tindakan,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.
Terdahulu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad mengambil pendirian untuk ‘tunggu dan lihat’ sebelum sebarang kemungkinan lanjutan kes berkenaan dibuat.
Beliau berkata, SPRM juga belum membuat ketetapan untuk menyiasat kes berkenaan atau sebaliknya.
Pada masa sama, banyak pihak kini tampil membuat laporan polis supaya kes itu dibuka ekoran skandal penyaluran wang berkenaan ke dalam akaun peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.
Untuk rekod, siasatan kes berkenaan boleh dijalankan di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 kerana penyalahgunakan dana awam jika aliran kewangan seperti didakwa berkaitan dengan 1MDB.
Pada 31 Mei lalu, Sarawak Report mendakwa RM4.3 juta didepositkan daripada akaun Ambank milik Datuk Seri Najib Razak, yang dikaitkan dengan skandal 1MDB ke akaun peribadi Shafee.
Media sama turut mendakwa wang itu dimasukkan selepas sebulan setengah Pengasas Kumpulan Perbankan Arab- Malaysian (AMBANK), Hussein Ahmad mati dibunuh, pada 28 Julai 2013.
Pembayaran kedua berjumlah RM5.2 juta pula didakwa dilakukan menerusi akaun sama, pada 17 Februari 2014 iaitu dua minggu sebelum keputusan rayuan kes Fitnah II Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Kes rayuan itu menyaksikan Shafee bertindak sebagai Pendakwaraya mewakili Jabatan Peguam Negara.

4 ulasan:

 1. Maruah SPRM akan terkesan jika skandal ini tidak disiasat kerana ia melibatkan jutaan wang rakyat.

  BalasPadam
 2. selama ini...sprm ada maruah ker...saja tanya jangan mare....

  BalasPadam
 3. "....kita tunggu dan lihat..." soalnya sampai bila nk tggu....
  Integriti...integriti...integriti

  BalasPadam
 4. Bila kait dgn najib sj, sprm terus semput.

  BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA