Isnin, 12 Jun 2017

Skandal FGV: Dato’ Zakaria vs Isa Samad


Ramadan kali ini kita dipertontonkan isu pertelingkahan dalam FGV. Arahan FGV ke atas Dato’ Zakaria Arshad selaku Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Berhad telah dijangka malah perang mulut antara beliau dan bossnya, Tan Sri Isa Samad telah pun berlaku awal.

Dari maklumat yang diperolehi, rata rata peneroka dan generasi Felda sangat tidak berpuas hati dengan keputusan penggantungan tugas Zakaria apatah lagi Zakaria anak Felda, dan khidmatnya lebih 30 tahun berbanding Isa Samad seorang tokoh yang selalu dikaitkan dengan Rasuah Pemilihan Umno 2004.

Ia berikutan ketidakserasian tokoh anak Felda itu dengan pihak atasan yang umum sangat mengenali sebagai playermaker mencatur perjalanan FGV hingga kini berdepan saat getir.
FGV dipengerusikan Tan Sri Isa Abdul Samad selepas kedudukan beliau di Felda digantikan Tan Sri Shahir Samad.
Apa yang terjadi dalam Felda hari ini membuktikan kacau bilau yang sedang berlaku dalam FGV kerana sejak setahun Zakaria menerajui kumpulan itu akhirnya beliau dicutikan serta-merta.
Perang mulut antara Zakaria dan Isa Samad menyaksikan adegan tuduh menuduh dan adanya perang antara pengikut masingmasing.
Zakaria sebelum ini menegaskan tidak akan tunduk dengan desakan ke atasnya agar melepas jawatan oleh Isa Samad melalui surat bertarikh 5 Jun.
Isu yang dibangkitkan dan dihadapkan ke atas beliau antaranya berkenaan tunggakan Safitex anak Syarikat FGV.
Namun seperti kata Pengerusi NGO Generasi, Ustaz Roslan Md Esa bahawa Zakaria mempertahankan kerana baginya Safitex mendapat kelulusan Ketua Eksekutif FGV terlebih dahulu sebelum membuat bayaran menerusi terma kredit 90 hari selepas produk dihantar.
Selain itu Safitex mempunyai pelanggan DOP selama 20 tahun dengan Isa Samad juga kini pengerusi Lembaga DOP itu, punyai rekod bersih malah disifatkan bukan syarikat asing.
Namun dalam respon balas, Isa Samad menyatakan beliau kononnya tiada kuasa membuat keputusan menyingkir Zakaria malah seolah-olah tidak bersalah dengan keadaan tersebut.
Sebaliknya pada 6 Jun, Zakaria diarahkan bercuti dan semua tanggungjawab beliau dialihkan Kepada Jawatankuasa yang dibentuk.

Insiden ini mencerminkan satu pengurusan caca merba FGV tatkala syarikat itu menempa nama buruk di mata Peneroka Felda.
Pastinya masyarakat umum dan Felda telah menjangkakan hal ini terjadi dan desakan demi desakan sebelum ini agar siasatan ke atas pengurussn FGV dilakukan dan penambahbaikan pengurusan FGV mahupun anak syarikatnya dibuat segera bagi memastikan hak dan kepentingan peneroka ke atas FGV tidak terabai.
Apakah insiden ini akan membuka lagi banyak pekung Isa Samad di Felda, samasama kita saksikan..

1 ulasan:

  1. Warga felda sepatutnya menyokong Zakaria krn beliau anak felda dan belum ada rekod rasuah. Aku yakin beliau jujur kpd warga felda.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA