Rabu, 21 Jun 2017

Skandal FGV: Bekas pengarah urusan Malakoff bakal CEO FGV..?


Bekas pengarah urusan Malakoff bakal CEO FGV, kata laporan 


AZHAR Abdul Hamid, bekas pengarah urusan kumpulan Malakoff Corp, mungkin menggantikan Zakaria Arshad sebagai ketua pegawai eksekutif FGV, lapor Edge Financial Daily.
Azhar meletak jawatan daripada Malakoff Corp semalam. Sumber berkata beliau calon paling sesuai kerana mempunyai latar belakang dalam sektor perladangan.
"Kerajaan sedang mencari seorang individu yang bebas, berkebolehan dan mempunyai pengetahuan mendalam dalam sektor perladangan bagi memimpin FGV, dan Azhar nampaknya sesuai," kata sumber.
Edge Weekly juga menamakan Azhar sebagai seorang daripada tiga pesaing yang mungkin mengambil alih syarikat perladangan gergasi, sementara yang lain adalah bekas pengarah urusan Lembaga Tabung Haji Ismee Ismail dan Presiden dan CEO Sime Darby, Mohd Bakke Salleh.
Azhar, 56, adalah pilihan terbaik kerana berkemampuan mengatasi tekanan untuk melakukan yang terbaik di FGV. Malakoff mengumumkan peletakan jawatan Azhar sebagai pengarah urusan kumpulan berkuatkuasa 30 Jun.
Ia menamakan Habib Husin sebagai ketua pegawai eksekutif yang berkuatkuasa 1 Julai.
Habib, 57, juga akan kekal sebagai naib presiden operasi di Malakoff.
Dalam pemfailan dengan Bursa Malaysia semalam, Malakoff berkata Azhar memulakan kerjayanya sebagai juruaudit dalaman di syarikat UK British Telecom sebagai pengurus audit dalaman dari 1989 hingga 1991.

Zakaria dan tiga eksekutif kanan digantung  tugas pada 6 Jun berikutan dakwaan penyelewengan dalam urusan perniagaan antara syarikat Safitex Trading LLC dan Delima Oil Products Sdn Bhd.
Namun, beliau tetap menjadi tokoh popular di kalangan peneroka generasi kedua Felda.
Zakaria memberikan penangguhan bayaran kredit oleh Delima Oil kepada Safitex, mengakibatkan hutang Safitex kepada Delima Oil meningkat daripada AS$8.3 juta pada akhir 2015 kepada AS$11.7 juta pada akhir 2016, berdasarkan siasatan dalaman yang dijalankan.
Zakaria sebelum ini mengatakan Safitex akan membayar hutang pada akhir Jun.
Pada hari Isnin, Mohd Isa Abdul Samad meletak jawatan sebagai pengerusi FGV dan digantikan oleh Sulaiman Mahbob sebagai pengerusi lakonan.
Hari ini, Isa dan isterinya muncul di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk membantu siasatan terhadap penyalahgunaan kuasa dan rasuah dalam syarikat perladangan itu.
Saham FGV didagangkan pada RM1.77 pada jam 11 ​​pagi hari ini.

1 ulasan:

  1. Mula je cerita FGV, hujungnya dh tau jawapan sapa yg dpinggirkn dn sapa pulak dselamatkn

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA