Selasa, 13 Jun 2017

Skandal 1MDB: Pejabat jenama pakaian dalam wanita dikaitkan Jho Low sasaran terkini DoJ

Ia merupakan antara 3 hartanah mewah yang mahu dirampas Jabatan Kehakiman AS atas dakwaan ia dibeli dengan dana berkait 1MDB.
dojs-jho-low
PETALING JAYA: Pihak berkuasa Amerika Syarikat minggu lalu memfailkan saman untuk merampas beberapa hartanah di London, termasuk sebuah “penthouse” dengan pemandangan Istana Buckingham dan sebuah unit pejabat menempatkan syarikat pengeluar pakaian dalam wanita, atas dakwaan ia dibeli dengan wang dilesapkan daripada 1MDB, lapor The Wall Street Journal (WSJ).
Menurut saman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ), semua hartanah itu terletak di daerah Mayfair di London dan dibeli dengan nilai £77 juta (RM418 juta) oleh ahli perniagaan Malaysia, Low Taek Jho atau Jho Low.
Menurut dokumen difailkan di sebuah mahkamah di California pada 7 Jun, Jho Low, yang namanya disebut dalam kertas siasatan DoJ tahun lalu mengenai kecurian dana 1MDB, membeli hartanah itu menggunakan wang dilesapkan daripada syarikat milik kerajaan Malaysia itu.
Hartanah di London itu merupakan antara beberapa aset yang menjadi sasaran pihak berkuasa AS, di samping beberapa bangunan di New York dan Los Angeles, yang menurut DoJ dibeli menggunakan wang 1MDB.
Menurut dokumen mahkamah yang dipetik WSJ, unit pejabat London itu menempatkan ibu pejabat Myla, sebuah syarikat pengeluar pakaian dalam wanita di United Kingdom, dan dibeli pada harga £42 juta (RM228 juta) pada 2014.
Dokumen mahkamah juga menyebut Jho Low membuat pemindahan wang £35 juta kepada sebuah akaun Royal Bank of Scotland Group di bawah nama “Macfarlanes LLP Client Account Number 1”, yang merupakan sebuah firma guaman di UK.
Dalam laporan siasatannya tahun lalu, DoJ berkata Jho Low berpakat memindahkan wang sebanyak AS$3.5 bilion (RM15 bilion) daripada 1MDB bagi membeli Park Lane, sebuah hotel di Beverly Hills, kondominium di New York, lukisan mahal di samping untuk membiayai penerbitan filem “The Wolf of Wall Street” yang diterbitkan sebuah syarikat diketuai anak tiri Datuk Seri Najib Razak, Riza Aziz.

1 ulasan:

  1. Aku harap najib akan sediakan jet khas peribadi utk bawa semua ultra2 melayu(mat over,imam,botak,jmpp,baju merah,dll. minta maaf banyak2 kpd yg tertinggal) supaya boleh kasi penampor berapa biji kpd anak cina tembam yg rompak duit milik melayu dan joli sakan dgn duit tu.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA