Isnin, 12 Jun 2017

Saudi dilapor halang jemaah Qatar masuk Masjid al-Haram

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Qatar mengecam kejadian itu kerana ia mencabul hak mengamalkan agama.
Ali-Smaikh-al-Marri
Pihak berkuasa Arab Saudi menghalang jemaah Islam Qatar memasuki Masjid al-Haram, menandakan kemelaratan krisis diplomatik di rantau itu, lapor akhbar Al Sharq yang berpangkalan di Doha.
Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (NHRC) Qatar menerima aduan dari warganegaranya yang mendakwa jemaah Qatar dihalang memasuki Masjid al-Haram di Mekah, lapor akhbar itu semalam.
Pengerusi NHRC Ali Smaikh al-Marri dilaporkan mengecam kejadian itu kerana ia mencabul hak mengamalkan agama, seperti yang dinyatakan dalam perjanjian hak asasi manusia.
Pihak berkuasa Saudi kebiasaannya tidak menyoal etnik atau pegangan mazhab pengunjung Masjid al-Haram. Dakwaan ini terbit beberapa hari selepas Arab Saudi, Mesir, Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain memutuskan hubungan diplomatik dengan Qatar Isnin lepas.
Mereka menuduh Qatar menyokong terorisme, dakwaan yang Doha sifatkan berdasarkan “pembohongan”.
Baru-baru ini, UAE dan Bahrain dilaporkan memperuntukkan hukuman penjara 15 tahun dan 5 tahun, kepada mereka yang bersimpati dengan Qatar di media sosial.
Kerajaan Qatar dalam kenyataan berkata mereka menerajui serangan terhadap punca keganasan, termasuk menyediakan harapan baru kepada anak muda melalui pekerjaan dan pendidikan, di samping membiaya program kemasyarakatan untuk mencabar agenda kumpulan militan.
“Usaha kami membanteras terorisme lebih kuat berbanding ramai negara yang menandatangani kenyataan bersama itu – hakikat yang sengaja diabaikan oleh penulisnya,” kata Doha.

3 ulasan:

 1. Itu sajalah senjata yg saudi ada. Bukan hukum Allah.

  BalasPadam
 2. Sy ingin Peluk lagi sekali raja Saudi
  ... Kah22

  BalasPadam
  Balasan
  1. hahahah...confirm dpt lg derma rm2.6billion......

   Padam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA