Khamis, 22 Jun 2017

Pertumbuhan eksport 5.6% tidak bermakna jika ramai menganggur, kata Shafie


Pertumbuhan eksport 5.6% tidak bermakna jika ramai menganggur, kata Shafie
Shafie berkata beliau tidak nampak Malaysia mencapai status negara moden.
PERTUMBUHAN eksport suku tahunan "luar biasa" sebanyak 5.6% tahun ini tidak bermakna jika ia tidak dapat memberi pekerjaan kepada rakyat Malaysia, kata Presiden Parti Warisan Sabah Shafie Apdal.
Beliau berkata realitinya kadar pengangguran dan kadar kemiskinan semakin meningkat dan negara menjangkakan lebih banyak pemberhentian kerja tahun ini.
"Setakat yang saya tahu, angka itu boleh berdasarkan pemeriksaan rawak ke atas industri, tetapi realiti lebih membimbangkan, terutama di peringkat akar umbi.
"Tidak ada pekerjaan yang cukup walaupun untuk graduan," katanya dalam siaran lintas langsung video terbaharunya yang dirakam di Kampung Tg Aru, Putatan, Isnin.
Shafie berkata ini sama seperti Putrajaya mengekalkan prospek pertumbuhan 5% ke atas keseluruhan perdagangan negara tahun ini, dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Perdagangan Mustapa Mohammed mengumumkan pertumbuhan eksport sebanyak 5.6% pada suku pertama.
Menurut Shafie, bilangan pelajar yang menamatkan pengajian daripada universiti semakin meningkat setiap tahun tetapi peluang mereka mendapat diambil bekerja sempit apabila peluang pekerjaan semakin kecil.
Beliau berkata kerajaan persekutuan di bawah pimpinan Perdana Menteri Najib Razak sendiri terpaksa merumuskan Transformasi Negara 2050 (TN50), anjakan 30 tahun kerana gagal mencapai status negara maju menjelang 2020.
"Saya tidak nampak Malaysia mencapai status negara moden," katanya.
Beliau berkata mereka yang mempunyai pekerjaan dikhuatiri akan diberhentikan kerana ekonomi negara akan mengalami kemerosotan, dengan memberi contoh 6,000 kakitangan Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines (MAS) ditamatkan di bawah penstrukturan semula pada 2015.
"Sekarang 400 cawangan bank di seluruh negara sedang ditutup di bawah apa yang dipercayai menjadi langkah rasionalisasi.

"Bagaimanakah kita memperbaiki ekonomi kita jika mereka tidak memberi pinjaman kepada usahawan kecil dan sederhana? Mengapa hanya memberi pinjaman kepada syarikat besar?" kata Shafie.
Beliau juga berkata bilangan golongan miskin meningkat berdasarkan peningkatan penerima BR1M setiap tahun.
Malaysia menaikkan bajetnya untuk BR1M daripada RM5 bilion pada 2015 kepada RM5.9 bilion tahun ini.
"Sumber yang kaya dengan Sabah tidak seharusnya mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi kerana ia secara semula jadi merupakan pengeluar kayu, kelapa sawit dan minyak terbesar negara," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA