Selasa, 20 Jun 2017

Mahathir: Pak Lah, Najib teliti jika saya curi wang

Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad menegaskan bahawa beliau tidak menyalahgunakan kuasanya mahupun terpalit dengan apa-apa amalan rasuah sepanjang tempoh 22 tahun pentadbirannya.
Malah, katanya, pengganti beliau meneliti jika dirinya berbuat demikian tetapi gagal menemui sebarang bukti.
"Saya tahu fakta bahawa kedua-dua (PM kelima Tun ) Abdullah Ahmad Badawi dan (Perdana Menteri Datuk Seri) Najib ( Razak) menyiasat sepenuhnya rekod kerajaan untuk mengetahui sama ada saya telah mencuri wang. Tidak ada," katanya dalam satu temubual dengan Channel News Asia, semalam.
Mahathir yang kini adalah pengkritik paling lantang kerajaan, berkata ada yang cuba membandingkan skandal BMF dan skandal pertukaran asing atau forex yang berlaku pada zamannya dengan isu kemelut 1MDB tetapi semua itu tidak berasas.
Bagi kedua-dua skandal itu, beliau berkata, siasatan penuh telah dijalankan dan laporannya telah dibentangkan kepada Parlimen untuk dibahaskan.
"Tidak pernah Parlimen mengatakan saya melakukan sebarang kesalahan, jadi bagaimana kamu boleh membandingkannya dengan apa yang Najib lakukan sekarang?" soalnya.
Mahathir berkata, segala apa yang dilakukannya sepanjang tempoh pentadbirannya adalah mengikut undang-undang, termasuk penangkapan besar-besaran penentangnya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri yang sekarang dimansuhkan.
"Tunjukkan di mana saya tidak mematuhi undang-undang. Kamu mungkin tidak suka apa yang saya lakukan tetapi ia mengikut undang-undang, katanya.
Mahathir didakwa memerintah secara ‘kuku besi’dengan ramai pemimpin pembangkang yang menjadi mangsanya.
Antara mereka, termasuk Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, veteran DAP Lim Kit Siang dan presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu.
Namun semua mereka sekarang memilih untuk melupakan peristiwa silam yang pahit itu dan menerima Mahathir dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bersama dalam Pakatan Harapan.

2 ulasan:

  1. Paklah sepatutnya bersama mahadir menentang kemungkaran. Diam bererti bersekongkol.

    BalasPadam
  2. Aku sayang Tun M sepanjang beliau jadi PM dah banyak jasa pada negara pembangunan yang dibuat kita nikmati sehingga kini...menjadi PM ada tanggungjawab dimasa era beliau aku percaya apa yang dilakukan masa era PM Tun melakukan apa yang terbaik untuk negara dan rakyat...pada orang UMNO jangan lupa jasa Tun M pada kalian semua jangan lah demi nak pertahankan ketua anda sekarang sanggup menjadi bodoh dan fikiran tak waras demi jawatan anda seolah-olah anda tidak takut mati..bertaubat lah sebelum terlambat sama-sama fikir sayangkan negara kita MALAYSIA.

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA