Isnin, 12 Jun 2017

Kemelut Felda makin genting, kemarahan peneroka Pahang pula makin membara

PERDANA Menteri Najib Razak perlu ambil perhatian: peneroka Felda di negerinya sendiri Pahang sedang membuak kemarahan.
Kemarahan mereka berikutan skandal terbaru yang melanda Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), syarikat yang menjanjikan kehidupan yang lebih baik untuk mereka selepas penubuhannya yang penuh onak duri pada Jun 2012.
Sebaliknya, FGV dilanda kontroversi demi kontroversi sejak itu.
“Sudah tentu saya marah,” kata Saali Talib, salah seorang daripada 360 orang peneroka Felda Gelinggi Satu apabila ditanya pandangannya tentang kemelut berterusan antara pengurusan tertinggi FGV.
“Itu duit saya yang mereka pegang dan saya harap mereka uruskan dengan baik. Dan saya rasa tak berdaya bila perkara sebegini terjadi,” kata peneroka berusia 80 tahun itu.
Saali ialah salah seorang daripada lebih 112,000 penerika yang membuat pilihan mengambil pinjaman daripada FGV untuk membeli 800 unit saham syarikat itu pada 2012.
Pandangannya dan ramai lagi peneroka yang ditemui The Malaysia Insight di Pahang jauh berbeza dengan pandangan yang diutarakan peneroka di Felda Sayong, Johor yang berterima kasih kepada kerajaan kerana mewujudkan skim itu.
Setiap bulan, RM50 akan ditolak daripada pendapatan peneroka untuk membayar pinjaman berjumlah RM3,600 yang mereka ambil untuk membeli saham mereka yang mula diniagakan di pasaran saham dengan harga permulaan RM4.55 per unit.
Harga saham syarikat itu kini ialah RM1.66 selepas kemelut kepimpinan yang menyaksikan presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Zakaria Arshad dan Ketua Kewangan Kumpulan (CFO) Ahmad Tifli Mohd Talha dipaksa bercuti.
Pengerusi FGV Isa Samad mendakwa Zakaria diarahkan bercuti sementara menunggu siasatan yang dilakukan kepada anak syarikat FGV, Delima Oil Products Sdn Bhd.
Tetapi Zakaria memutuskan untuk melawan kembali dan menafikan wujudnya salah laku dalam tindakannya. Dia mendakwa yang dia dan Isa tidak sebulu dalam pengurusan FGV dan mendakwa wujudnya korupsi peringkat tertinggi syarikat itu.
Kontroversi terbaru ini menyebabkan generasi kedua Felda seperti Nazrul Fauzan bimbang tentang masa depan syarikat itu yang bertanggungjawab membayar mereka menerusi tanaman pokok kepala sawit.
Kebimbangan yang kemelut pengurusan itu akan terus menjatuhkan harga saham syarikat dan memberi kesan kepada cara syarikat perladangan itu diuruskan.
Walaupun mereka masih lagi diuruskan Felda, syarikat itu membayar peneroka dua kali sebulan untuk hasil tuaian mereka, kata Nazrul yang berusia 31 tahun itu, menambah yang mereka boleh menerima upah antara RM3,000 sehingga RM4,000 sebulan, bergantung kepada harga minyak sawit.
Sejak tahun lepas di bawah pengurusan FGV, bayaran hanya dilakukan sebulan sekali dan ini mengurangkan separuh pendapatan mereka.

Selain itu, Nazrul juga perlu membayar pinjaman untuk saham yang dibeli ibubapanya empat tahun lepas.
“Kami sendiri tidak jelas apa yang kami lakukan. Mereka hanya ambil masa dua hari untuk jelaskan kepada emak ayah saya tentang saham yang dibeli,” katanya.
“Perjanjian pula dalam bahasa Inggeris dan ada tekanan untuk emak saya tandatangan.”
Seorang lagi generasi kedua Felda, Mohd Tarmizi Mohd Salleh, 35, berkata konflik terbaru FGV ialah bukti jelas FGV tidak mampu menunaikan janjinya.
“Ketika FGV dilancarkan, mereka kata mereka akan jadikan kehidupan kami lebih baik. Dengan saham itu, kami boleh dapat wang lebih banyak,” kata anak peneroka Felda Jengka 10 itu.
“Tetapi sebaliknya kami nampak perkara jadi lebih buruk untuk peneroka. Sekarang pengurusan pula bergaduh, ada urus niaga yang meragukan dan kami bimbang yang FGV tiada duit lagi untuk bayar kami.”

2 ulasan:

  1. Kah3 Kah22 padan muka... preeetttt preeetttt Kah22..hg pa yg undi depa.. Kah22..kami nak tolong pun tak boleh... tanggung sendiri... Kah22..pasai hg pa la Mcm2 jadi..

    BalasPadam
  2. Itulah akibatnya bila terlalu percaya kpd penyangak2 umno. Org lain nasihat sampai berbuih mulut dia tak mau dengar. Terimalah padahnya

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA