Isnin, 5 Jun 2017

Jual semua GLC rugi jika ‘teori ekonomi Najib’ logik

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng menyifatkan logik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai kerjasama strategik untuk menjual 49.9% kepentingan dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group sebagai "munasabah".
lim
PETALING JAYA: Seorang pemimpin DAP hari ini menggesa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terus mencatatkan kerugian mengikut langkah Kumpulan DRB-Hicom yang menjual kepentingannya dalam Proton Holdings Behad kepada syarikat China, bulan lalu.
Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng menyifatkan logik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai kerjasama strategik untuk menjual 49.9% kepentingan dalam Proton kepada Zhejiang Geely Holding Group sebagai “munasabah”.
Justeru kata beliau, ‘teori ekonomi’ Najib yang menganggap lebih baik memiliki ekuiti lebih kecil untuk akses pasaran pengguna yang lebih besar, bukannya mengekalkan pemilikan 100% ke atas syarikat yang kerugian, wajar dipraktikkan ke atas beberapa GLC lain.
“Sukar untuk dibayangkan bagaimana banyak GLC kita mengalami kerugian besar setiap tahun walaupun dilindungi oleh kerajaan dan beberapa GLC juga menikmati monopoli pasaran,” kata beliau dalam satu kenyataan.
Selain Proton kata beliau, hampir semua syarikat pengangkutan milik nasional mengalami kerugian. Ini termasuklah Keretapi Tanah Melayu Bhd, Prasarana Malaysia Bhd dan Malaysia Airlines Bhd.
“Bukankah Najib juga harus mencari kesatria putih yang mampu memulihkan syarikat-syarikat yang gagal ini?” kata beliau.
Menurut beliau, GLC lain yang turut mengalami kerugian dengan monopoli pasaran adalah Halal Industry Development Corporation Sdn Bhd, Indah Water Konsortium Sdn Bhd, MIMOS Bhd dan Sirim Bhd.
“Mungkin sudah tiba masanya bagi Najib untuk menimbang semula keistimewaan monopoli yang diberikan kepada syarikat-syarikat ini,” jelas beliau.
DRB-Hicom mencapai persetujuan untuk menjual 49.9% pegangan dalam Proton kepada syarikat automotif China itu, termasuk membolehkan Geely memiliki kepentingan 51% dalam pembuat kereta Britain, Lotus daripada Proton pada harga £51 juta.
Dua hari lalu, Najib berkata, Proton dijangka akan mengalami kerugian sebanyak RM1 bilion pada tahun ini sekiranya syarikat automotif nasional itu tidak distruktur semula.
Ketika menegaskan perkara itu, perdana menteri berkata pada tahun lalu misalnya, kerugian syarikat itu telah mencecah RM500 juta berikutan prestasi jualan yang tidak memberangsangkan iaitu sekitar 72,000 unit setahun dan 6,000 unit sebulan.
“Pada tahun lepas kerajaan bantu dengan memberi pinjaman mudah RM1.5 bilion…tahun ini minta lagi. Sumbangan (kerajaan untuk) R&D (penyelidikan dan pembangunan) pula RM1.1 bilion.

“Ini duit rakyat yang kita gunakan untuk selamatkan Proton kerana 60,000 orang bergantung rezeki dengan Proton… jadi berapa lama lagi kita perlu beri (sumbangan duit rakyat),” kata Najib.
Dalam kenyataannya Lim menambah, defisit bajet Malaysia telah meningkat kepada antara RM37 bilion dan RM47 bilion dalam tempoh 9 tahun yang lalu.
Beliau menuduh kerajaan Barisan Nasional menanggung kerugian terlalu lama, dan berkata Pakatan Harapan, yang terdiri daripada DAP, PKR, Amanah dan PPBM, perlu diberi peluang untuk mentadbir negara ini “demi perubahan.”
“Sama seperti dalam kes Proton di mana hanya masa akan membuktikan jika Geely boleh berjaya mengubahnya, masa juga akan menunjukkan yang Pakatan Harapan boleh menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih makmur,” kata beliau.

1 ulasan:

  1. umno/bn yg menjahanamkan GLC2 ini...sbb campur tangan dlm pengurusan syarikat2 tersebut.....dana pilihanraya pun nak mintak kat GLC2 ini.....usahalah sendiri....duit GLC adalah duit kerajaan...bukan duit parti umno/bn...atau duit kepala bapak pemimpin umno/bn.......

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA