Sabtu, 17 Jun 2017

Jangan jadi alat Israel dan Amerika

OLEH MOHAMAD SABU
Ayat al-Quran dalam surah al-Baqarah ayat 120, mengingatkan kita tentang ikrar orang yahudi zionis bahawa mereka tidak sesekali akan reda sehinggalah orang Islam mengikut jalan-jalan hidup mereka.

Israel diwujudkan ditengah-tengah negara Arab dengan fahaman zionis. Mereka wujud 1947 dengan merampas tanah dan mengusir penduduk Palestin dan diiktiraf kewujudannya oleh PBB pada tahum 1948. Negara-negara Arab tidak pernah sepakat untuk mengadapi zionis Israel sekalipun mereka membaca al-Quran tetapi tidak ambil peduli amaran dan pengajaran di dalamnya.
Pergeseran Arab Saudi, UAE, Mesir, Bahrain dan negara lain yang cuba memboikot Qatar dengan memutuskan hubungan diplomatik adalah berpunca dari adu domba yang dirancang Amerika dan zionis.

Kenapa orang Arab dan orang Islam tidak insaf terhadap apa yang pernah berlaku. Cukuplah kita salahkan orang lain sebaliknya orang Islam sendiri hendaklah pergi ke meja rundingan bagi mencari jalan penyelesaian.
Dahulu negara-negara Arab ini pernah bersatu di bawah Amerika Syarikat dan Israel bagi menyerang Iraq dan sekarang apakah ulangan kedua akan berlaku terhadap Qatar?
Negara arab dan bukan Arab yang lain seperti Turki dan Pakistan jangan pula berdiam diri. Kita perlu mencari jalan kembali ke meja rundingan. Jangan biarkan negara Arab yang kaya ini menjadi kuda tunggangan kepada Amerika dan Israel. Malangnya mereka sendiri tanpa segan silu mengaku lebih menjadi sahabat kepada Amerika dan Israel dari negara Islam lain.
Usaha pelbagai pihak untuk membawa Qatar dan Arab Saudi ke meja rundingan perlu disokong. Jangan biarkan sepanjang zaman zionis Israel dan Amerika menguasai Timur Tengah dan meletakkan orang Islam dihina dan malang atas pertelingkahan mereka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA