Selasa, 6 Jun 2017

FGV lantik CEO, CFO interim selepas paksa Zakaria Arshad bercuti

PRESIDEN kumpulan dan CEO Felda Global Ventures (FGV) Zakaria Arshad dan Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan (CFO) Ahmad Tifli Mohd Talha diberikan cuti bermula hari ini.
Kedua-dua mereka diberikan cuti, sementara menunggu siasatan yang sedang berlangsung mengenai transaksi dalam Delima Oil Products Sdn Bhd, sebuah unit FGV,  kata FGV dalam pengumuman kepada Bursa Malaysia hari ini.
“FGV akan meneruskan operasi seperti biasa. Dalam peralihan ini, Jawatankuasa Lembaga Eksekutif terdiri daripada dua pengarah FGV Dr Omar Salim dan Mohd Zafer Mohd Hashim bersama-sama dengan Azman Ahmad (ketua kluster logistik) akan mengambil alih tanggungjawab dan menjalankan peranan sebagai presiden kumpulan dan CEO.
 ”Lembaga Pengarah juga melantik Pengawal Kewangan Kumpulan (Sektor Perladangan) Aznur Kama Azmir sebagai ketua pegawai kewangan kumpulan interim,” kata kenyataan itu.
Saham FGV jatuh 7 sen kepada RM1.66 ketika ditutup tengahari tadi.
Menurut laporan Reuters, Zakaria Arshad enggan meletakkan jawatan memaksa syarikat itu mengarahkan dia bercuti.
Laporan turut menyebut yang dia diminta meletakkan jawatan sementara siasatan kepada isu kelewatan pembayaran syarikat Afghanistan kepada anak syarikat FGV.

1 ulasan:

  1. Ada orang cuba nk tutup kes dgn menyalahkan org lain. Ini budaya berok namanya...

    BalasPadam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA