Isnin, 15 Mei 2017

Tahaluf siyasi arnab, singa dan demokrasi

Ketika 'sauh dilabuhkan' dan kapal PAS mula belayar membuat haluan baru di bawah slogan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS), saya tertanya-tanya: bagaimanakah Presiden PAS Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mahu dunia mengingatinya nanti?
Sama ada beliau akan dikenang sebagai presiden yang berjaya membawa parti itu ke Putrajaya sebagai peneraju sebuah kerajaan; atau sekadar mendapat pujian kerajaan yakni Perdana Menteri Najib Razak - hanya masa dan sejarah akan menentukan.
Sejarah mungkin tidak menipu. Tapi sejarah mencatat peristiwa-peristiwa - kecil atau besar - yang mahu dicatat atau diingat oleh pencatatnya.
Sejarah panjang perjuangan PAS dari era bermulanya reformasi, kemudiannya Barisan Alternatif dan akhirnya Pakatan Rakyat akan sentiasa dikenang sebagai zaman Almarhum Ustaz Fadzil Noor dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, tanpa menafikan Haji Hadi adalah pemain penting selain mereka berdua.
Daripada sebuah parti lebai dan kampungan, PAS diarusperdanakan di bawah slogan PAS For All.
PAS For All berakhir apabila BPMS mengambil alih. Zaman Haji Hadi adalah era BPMS. Ia membawa PAS kepada keadaan yang tidak selesa, malah boleh dikatakan bermusuhan dengan sekutu mereka sebelum ini, DAP.
Era BPMS juga membawa kepada perpecahan terbesar dalam sejarah PAS yang menyebabkan terbentuknya parti serpihan - Parti Amanah Negara (AMANAH).
Dan yang terbaru, era PMS juga membawa kepada terbatalnya tahaluf siyasi atau kerjasama politik PAS dengan PKR.
Jadi makanan singa
Dalam Mathnawi karangan ulama sufi, Rumi, ada diceritakan tentang kisah sekumpulan haiwan yang takutkan singa yang mengganas. Singa itu kuat merajalela dan memburu apa saja haiwan untuk dijadikan makanannya.
Untuk menangani masalah tersebut, haiwan lain berpakat. Tahaluf siyasi tercapai di kalangan para haiwan. Mereka akan mencabut undi setiap hari untuk memilih haiwan yang akan diserahkan kepada singa sebagai habuan.
Dengan itu, mereka berjaya mengelakkan singa daripada mengganas secara rambang dan tidak perlu hidup dalam ketakutan. Cumanya, haiwan yang diundi mesti akur menjadi makanan sang singa.
Dijadikan cerita, tibalah pada suatu hari seekor arnab diundi untuk diserahkan sebagai makanan kepada sang singa. Maka beranglah sang arnab.
"Sampai bila kezaliman ini perlu dibiarkan?" katanya.
Maka arnab pun membatalkan tahaluf siyasinya dengan haiwan-haiwan yang lain.
"Biar aku saja mendepani sang singa dengan caraku sendiri," kata sang arnab. Arnab itu yakin dia punya kepintaran dan cukup matang untuk mendepani sang singa.
Anekdot tulisan Rumi itu berakhir dengan sang singa diperangkap ke sebuah telaga buruk dengan tipu helah arnab. Dan sang arnab diangkat sebagai wira oleh para haiwan yang kemudiannya hidup selamat daripada ancaman singa itu.
Haji Hadi dan PAS ada kemungkinan akan menjadi seperti arnab itu - wira kepada rakyat Malaysia yang sangat mereka jaga akan maslahahnya. Tapi kemungkinan itu hanya benar dan boleh berlaku dalam ekosistem hutan belantara yang hanya ada singa, arnab, anjing, babi, kuda, biawak dan lain lain.

Tidak ada demokrasi di kalangan haiwan. Kita pula telah mengangkat demokrasi sebagai sistem yang paling sesuai untuk hidup bernegara.
Tidak ada sebarang sifir atau formula dalam sistem demokrasi yang kita hidup sekarang memungkinkan PAS yang bersendirian mampu mengalahkan Umno, semudah memerangkap seekor singa ke telaga buruk.
Kemungkinan yang lebih logik adalah PAS bersama dengan Umno. Dan jika PAS bersama Umno, juga ada dua kemungkinan. Pertama, mereka bersama-sama terjun ke dalam telaga seperti sang singa. Atau kedua, PAS bersama dengan Umno meneraju Putrajaya.
Jika itu berlaku, rakyat akan menentukan - benarkah maslahah mereka dijaga PAS, atau PAS sebenarnya pengkhianat dan pembelot kepada perjuangan rakyat untuk membebaskan Malaysia daripada segala macam keburukan akibat salah tadbir urus berpanjangan oleh rejim Umno dan BN.
Dan jawapan kepada persoalan awal tadi - bagaimanakah Haji Hadi akan dikenang nanti - akan lebih mudah untuk kita jawab bersama-sama.

NAJMUDDIN YUSOFF

2 ulasan:

  1. Jika pas bergabung dgn umno, alamatnya, ramai pemimping pas spt hadi, tuan ibrahim akn jadi menteri. Wow bestnya menteri² pas. Tapi kerajaan skrg kekal dgn pelbagai masalah hutang rasuah kleptokrasi tu mcm mana weh hj hadi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£

      Padam

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA